Falsejament de la lliure competència

La CNMC obre expedient contra Sabadell, Santander, Caixabank i Bankia per les línies d’avals ICO Covid

  • En concret, investiga la vinculació a diferents productes que els bancs haurien exigit com a condició perquè els clients poguessin accedir a aquestes línies d’avals

  • Les conductes analitzades tenen origen en determinada informació que la CNMC va rebre a través de la bústia covid.competencia@cnmc.es

1
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha incoat un expedient sancionador contra el Banc Sabadell, Banco Santander, Caixabank i Bankia per possibles pràctiques restrictives de la competència en la comercialització de les línies d’avals ICO Covid.

Aquests avals van ser habilitats pel Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital el 2020 per facilitar l’accés al crèdit i liquiditat a empreses i autònoms i fer front a l’impacte econòmic i social de la Covid-19.

En concret, la CNMC investiga la vinculació a diferents productes que els bancs haurien exigit com a condició perquè els clients poguessin accedir a les línies d’avals ICO Covid. A més analitza la utilització dels crèdits com a mecanisme per reestructurar deutes financers preexistents, segons ha informat l’organisme presidit per Cani Fernández.

Les conductes analitzades tenen origen en determinada informació que la CNMC va rebre a través de la bústia covid.competencia@cnmc.es. La comissió va activar aquest canal durant l’estat d’alarma de l’any passat perquè empreses i ciutadans posessin en coneixement de la institució possibles pràctiques anticompetitives que s’estiguessin produint als mercats.

Després de l’anàlisi portada a terme, la CNMC considera que l’actuació dels bancs investigats s’allunyaria de la bona fe exigida a les empreses en les seves relacions amb els clients. En conseqüència, les seves pràctiques podrien haver alterat el comportament econòmic dels consumidors que van acudir a aquestes entitats per subscriure els crèdits ICO.

Tot això, segons la CNMC, podria suposar un falsejament de la lliure competència i hauria afectat l’interès públic.

Notícies relacionades

La incoació de l’expedient es produeix a l’empara de l’article 3 de la Llei 15/2007, de 3 de juliol, de Defensa de la Competència, en relació amb l’article 4 de la Llei 3/1991, de 10 de gener, de competència deslleial.

S’obre així un període màxim de 18 mesos per a la instrucció de l’expedient i per a la seva resolució per la CNMC, sense que la incoació d’aquest expedient prejutgi el resultat final de la investigació.