Negociació amb els sindicats

CaixaBank eleva la proposta d’indemnitzacions als acomiadats el seu ero

  • Els representants de la plantilla consideren el plantejament «inacceptable» i preparen una vaga per al dimarts 22 de juny

CaixaBank eleva la proposta d’indemnitzacions als acomiadats el seu ero

ACN

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

CaixaBank ha presentat aquest dimarts als sindicats una proposta d’increment de les compensacions per als treballadors que surtin de l’entitat en l’ero que negocien. Els sindicats, no obstant, han considerat que el plantejament de la direcció del banc «està molt allunyada d’un acord» i han sol·licitat a les autoritats permís per convocar una vaga a l’entitat el pròxim dimarts 22 de juny. A dues setmanes que venci el termini oficial de negociació, les postures continuen allunyades.

El banc ha plantejat un nou esquema d’indemnització per als treballadors entre 56 i 63 anys que surtin, amb possibilitat d’escollir entre una base salarial de compensació més reduïda però amb el manteniment de les aportacions de l’entitat al pla de pensions de l’empleat, o una base salarial més gran però sense les esmentades aportacions.

Així, ha proposat el cobrament d’una renda mensual equivalent al 56% del salari fix i manteniment del 60% de les aportacions al pla de pensions o cobrament d’una renda mensual corresponent al 56% del salari, incloent tant remuneració fixa com variable de l’any 2021 amb límit de 10.000 euros, i sense aportacions al pla de pensions. En qualsevol de les dues, l’entitat abonaria també el conveni amb la Seguretat Social fins que l’empleat complís els 63 anys.

Per als empleats de 54 i 55 anys, el banc proposa, fins que compleixin 61 o 62 anys, una renda mensual corresponent al 54% del seu salari fix, així com el 60% de les aportacions d’estalvi al pla de pensions. També es mantindria el pagament del conveni especial amb la Seguretat Social fins als 63 anys.

Per als de 52 i 53 anys, la indemnització s’elevaria a un pagament únic del 52% del salari fix multiplicat per sis. Per als de menys de 52 anys, el banc planteja incloure primes per antiguitat (5.000 euros per als qui portin més de 10 anys a l’entitat; 1.000 euros per als qui no assoleixin els 10 anys). La compensació es manté en els 35 dies per any de l’oferta anterior, amb límit de 24 mensualitats.

Condicions inacceptables

Els sindicats, per part seva, han defensat que les indemnitzacions han de ser «prou atractives perquè hi pugui haver voluntarietat real» a les sortides i han considerat que les ofertes pel banc són «inacceptables». Així, han reclamat que incloguin tant el salari brut total com aportacions al pla de pensions. A més, han insistit en la seva oposició a què es fixin límits a les sortides voluntàries de treballadors de més edat i han defensat que les recol·locacions dins del grup es realitzin mitjançant excedències del lloc d’origen.

Notícies relacionades

«Novament, ens demanen reflexió a la representació sindical i que relaxem les nostres peticions perquè hi pugui haver un acostament de postures. Amb aquest lamentable suggeriment com a colofó, finalitza la reunió», han apuntat els representants dels treballadors, que es tornaran a reunir amb el banc aquest dimecres a les 11 hores.

A la reunió de dimarts passat, el banc va proposar, entre altres millores, disminuir en 205 els acomiadaments el que, sumat a les 686 recol·locacions internes ja plantejades en les últimes setmanes, reduiria les sortides de les 8.291 plantejades inicialment a 7.400. Els sindicats, per part seva, van estimar que els acomiadaments es podrien reduir en 1.075 mitjançant la creació d’un «equip de suport» equivalent a aquesta xifra, van plantejar 250 excedències incentivades i van proposar la creació de tres grups per a les indemnitzacions (nascuts fins al 1968, nascuts entre el 1969 i el 1971 amb antiguitat de més de sis anys, i la resta) amb unes condicions econòmiques superiors a les ofertes pel banc.