Preus

La inflació als EUA registra el seu augment més gran des de 2008

  • Els preus al consum van augmentar per sisè mes consecutiu i se situen en un 5% interanual

El president de la Reserva Federal nord-americana, Jerome Powell.

El president de la Reserva Federal nord-americana, Jerome Powell. / AP / CAROLYN KASTER

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El Departament de Treball ha confirmat aquest divendres el que tots els analistes esperaven: l’augment significatiu dels preus al consum. La inflació interanual als Estats Units es va situar al maig en el 5%, la xifra més alta des de mitjans de 2008. Un salt encara més accentuat si s’ignoren categories tan volàtils com el petroli i els aliments. Sense elles, l’encariment dels preus va ser del 3,8%, el percentatge més alt des del 1992. 

Aquestes dades serviran per revifar el creixent debat sobre la inflació als EUA, probablement l’amenaça més tangible que plana sobre la seva recuperació econòmica. Entitats com la Reserva Federal consideren que no és més que un fenomen passatger propi del reajustament que implica la progressiva tornada a la normalitat, mentre que altres veus autoritzades creuen que estaria agafant forma una espiral inflacionària que serà difícil d’aturar a menys que el banc central reaccioni a temps. Encara que sembli significatiu el salt dels preus, cal tenir en compte que el càlcul es deriva de la seva comparació amb la dada de la inflació de maig del 2020, quan l’economia es trobava pràcticament paralitzada per la pandèmia. Ara fa un any els preus van augmentar el 0,1%, un nivell pròxim a la deflació.  

Notícies relacionades

L’escenari actual no podria ser més diferent. L’augment dels preus reflecteix el repunt del consum a mesura que s’aixequen les restriccions econòmiques i avança la campanya de vacunació. A això caldria afegir els diners que tenen els nord-americans a la butxaca gràcies als pagaments directes del Congrés a la ciutadania i els estalvis acumulats durant l’emergència sanitària. L’apreciació del cost de la vida s’ha traslladat a la majoria de sectors, des dels productors alimentaris, que afronten costos creixents en el transport, les matèries primeres o els salaris dels seus treballadors, a indústries lligades al turisme i a l’oci.

Els cotxes de segona mà van augmentar un 7,3% respecte al mes d’abril davant els problemes dels fabricants per trobar microxips per als seus vehicles nous i la decisió de les companyies de lloguer de desprendre’s de part de les seves flotes durant els mesos més crus de la pandèmia. També s’han reactivat els preus d’hotels i aerolínies i els salaris, impulsats per les dificultats que afronten les empreses per trobar suficients treballadors als preus de mercat actuals, especialment en els llocs de treball més precaris. A l’abril es va batre el rècord d’ofertes de feina, que van superar els nou milions. Companyies com Target, Starbucks i Chipotle han apujat els seus salaris.