Fiscalitat
El G-7, a la recerca de consens per a la reforma del sistema tributari internacional

G7 Finance Ministers meeting in London /
Assolir un acord sobre la reforma del sistema tributari mundial, amb el punt de mira posat en els gegants tecnològics i les multinacionals, és el principal objectiu de la reunió de ministres d’Economia i Finances del G-7 que des de divendres i fins aquest dissabte se celebra a Londres. «No podem continuar confiant en un sistema tributari dissenyat en gran manera en la dècada de 1920», va afirmar el ‘Chancellor’ britànic Rishi Sunak, amfitrió de la trobada, el primer cara a cara des de fa dos anys a causa del coronavirus.
La reunió de representants d’alguns de els trepitgis més rics del món va estar precedida per una carta dels ministres d’Espanya, Itàlia, França i Alemanya comprometent-se a establir una posició comuna per a la creació d’un nou sistema fiscal internacional, «que serveixi per al segle XXI». «La introducció d’aquest sistema de taxació internacional més just i eficient ja era una prioritat abans de l’actual crisi i serà encara més necessària per sortir-ne», assenyalava el text. A més dels signants de la carta, a la reunió a Lancaster House, assisteixen els representants dels Estats Units, el Japó i el Canadà.
Grans expectatives
Des de fa anys els països estan mirant d’arribar a un consens perquè companyies com Amazon, Facebook o Google paguin impostos allà on obtenen els beneficis. «Només diré això: el món se n’ha adonat», va assenyalar Sunak en el discurs de benvinguda. «Crec que hi ha grans expectatives sobre el que podem acordar aquí en els pròxim dies».
Notícies relacionadesAquesta setmana els Estats Units van anunciar sancions, que va suspendre immediatament per un termini de 180 dies, per portar a terme noves discussions en la cimera de caps d’Estat del G-7 aquest mes de juny a Cornualla i la del G-20 al juliol. Washington proposa una taxa mínima global corporativa d’almenys el 15% si la companyia paga impostos en algun lloc per sota d’aquest nivell.
Ni un euro en impostos
La reunió a Londres ha coincidit amb una informació a ‘The Guardian’, segons la qual la filial irlandesa de Microsoft (Microsoft Round Island One) no va pagar ni un sol euro en impostos l’any passat, malgrat declarar un benefici de 260.0000 milions d’euros. La firma, gràcies als manejos de l’enginyera fiscal que utilitzen les multinacionals, va aconseguir esquivar el pagament instal·lant la seva residència fiscal a les Bermudes. Aquesta filial irlandesa no té empleats i només compta amb directors.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Guerra a Ucraïna Trump es limita a amenaçar Rússia amb aranzels mentre rearma Ucraïna
- Comissió Bilateral Estat-Generalitat ERC veu insuficient el nou finançament: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"
- Finançament autonòmic Andalusia esclata contra l’acord de finançament amb Catalunya i el Govern li ofereix acollir-se al mateix model
- Successos La investigació de l’incendi de Paüls apunta a l’acció humana com a causa: negligència o provocat
- Estudi científic ¿Per què algunes persones necessiten posposar més vegades el despertador? La ciència té una resposta (i afecta més les dones)