Un any després de l’ero

Uns 5.000 veïns i empleats d’Alcoa es concentren a Lugo

  • El comitè d’empresa preveu iniciar dimecres amb Liberty una sèrie de reunions amb possibles compradors de la planta

Uns 5.000 veïns i empleats d’Alcoa es concentren a Lugo

EUROPA PRESS / CARLOS CASTRO

3
Es llegeix en minuts

Veïns de la comarca d’A Mariña i treballadors de la planta d’Alcoa San Cibrao, a Cervo (Lugo), han tornat a protagonitzar aquest diumenge una multitudinària concentració davant l’Ajuntament de Xove per apressar el Govern central, a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), a emprendre la «intervenció temporal» de la fàbrica. La protesta, en la qual han participat entorn de 5.000 persones, segons xifres estimades pel comitè d’empresa, ha servit també per recordar que fa un any de l’inici de les mobilitzacions contra l’ero plantejat el 28 de maig de 2020 per la multinacional.

Aquest expedient, que posteriorment va ser suspès pel Tribunal Superior de Justícia de Galícia, està ara pendent del que decideixi el Tribunal Suprem sobre el recurs presentat per Alcoa. En declaracions a Europa Press, el president del comitè d’empresa, José Antonio Zan, ha agraït la «molt bona» acollida que ha tingut la mobilització, que ha discorregut «en un to reivindicatiu» després de 365 dies amb més de 500 llocs de treball en suspens.

La plaça de l’Ajuntament de Xove i els carrers limítrofs s’han omplert aquest migdia de cascos, granotes, globus blaus i pancartes en les quals es podia llegir les ja habituals consignes ‘Energia solució’, ‘Alcoa se salva lluitant’ i ‘Madrid, escolta, A Mariña està en lluita’. Fins i tot han fet saltar pels aires un pastís d’aniversari per simbolitzar el temps transcorregut des de la presentació de l’ero.

Pendents de la SEPI

Un any després, com ha lamentat el president del comitè d’empresa, els treballadors continuen «pendents» d’una intervenció temporal per part de la SEPI que, de fet, és un «mandat del Parlament de Galícia i del Congrés». Aquesta compra pública temporal serviria, explica Zan, perquè després l’Estat vengui la fàbrica a un tercer que garanteixi en ella la càrrega i els llocs de treball.

En aquest moment estan en marxa les converses amb sis potencials compradors per a la possible venda de la fàbrica d’alumini a través de la SEPI i Alcoa s’ha compromès a treballar directament amb ells per definir les condicions de l’operació, però amb el compromís que la transacció es farà, arribat el moment, amb la mediació del Govern d’Espanya.

Zan han va aprofitar la seva intervenció en la concentració per anunciar que la setmana que ve la representació de la plantilla es començarà a reunir amb les empreses interessades en la planta d’alumini. La primera reunió tindrà lloc amb representants del grup Liberty, tot i que previsiblement s’iniciaran també els contactes amb algun altre possible comprador.

Primers contactes

Notícies relacionades

El grup Liberty, a través de la seva divisió d’alumini, Alvance, va ser el primer que va mostrar interès per l’adquisició de la fàbrica de San Cibrao i el comitè d’empresa ja es va reunir al seu moment amb els directius de la multinacional britànica per conèixer les seves intencions i el projecte industrial d’aquesta companyia per a la factoria gallega. Si s’acaben celebrant, les reunions de la setmana vinent amb altres possibles compradors interessats en l’adquisició de la fàbrica d’alumini serien una primera presa de contacte.

En els dies previs a la celebració d’aquesta concentració, el president del comitè ja va avisar que el procés de negociació ha de servir per no caure en els «mateixos errors» que es van produir a les plantes de la Corunya i Avilès, perquè l’objectiu és triar un comprador que garanteixi el futur de la fàbrica, amb una proposta «plausible», acompanyada dels corresponents plans «energètic i industrial». De fet, Zan va recordar que és fonamental que el futur comprador arribi acompanyat per un «soci energètic» que garanteixi un preu competitiu del subministrament elèctric, tenint en compte l’elevat percentatge que suposa en els costos de producció de l’alumini.

Temes:

Empreses