biotecnologia

Ysios tanca el seu tercer fons amb 216 milions

L’objectiu és invertir en fins a 15 companyies biomèdiques innovadores

ECONOMIA Ysios BioFund III YSIOS CAPITAL   foto de l’equip directiu (d’esquerra a dreta : Raúl Martín-Ruiz, Cristina Garmendia, Julia Salaverria, Karen Wagner, Joël Jean-Mairet, Paula Olazábal)

ECONOMIA Ysios BioFund III YSIOS CAPITAL foto de l’equip directiu (d’esquerra a dreta : Raúl Martín-Ruiz, Cristina Garmendia, Julia Salaverria, Karen Wagner, Joël Jean-Mairet, Paula Olazábal)

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ysios Capital, gestora espanyola líder en inversions en el sector biomèdic, ha anunciat el tancament final del seu tercer fons, Ysios BioFund III, amb un import total de 216 milions d’euros. Igual que els dos instruments que el van precedir, els recursos es destinaran a companyies amb tecnologies i productes disruptius dirigits a posar a disposició dels pacients teràpies de nova generació.

L’objectiu és invertir en fins a 15 companyies en fase inicial (start-up) i en fase de desenvolupament, principalment a Europa i els EUA, amb especial interès en Espanya. La inversió inicial se situarà entre 1 i 10 milions d’euros, tot i que podrà arribar a 20 milions durant la vida de la participada.

Aquesta meta es basa en les vuit inversions realitzades pel fons l’últim any i que representen el 60% de la seva cartera objectiu. Les 8 companyies estan desenvolupant productes farmacèutics innovadors dirigits a una necessitat mèdica insuficientment tractada amb les teràpies disponibles actualment. Ysios ha liderat la ronda de finançament en cinc d’elles i ha jugat un paper rellevant en la configuració de la ronda i del sindicat d’inversors, tots referents internacionals en el sector biotecnològic.

Aquestes vuit companyies que ja formen part de la cartera del nou fons de Ysios són: Ona Therapeutics (Espanya, 30 milions); Adcendo (Dinamarca, 51 milions); SpliceBio (Espanya), SparingVision (França, 44,5 milions), VarmX (Holanda, 32 milions), Synendos (Suïssa, 24 milions de francs suïssos), Cytoki (Dinamarca, 38 milions) i Lava Therapeutics (Holanda, 70 milions), que el març d’aquest any va sortir a cotitzar al NASDAQ.

13 anys d’activitat

Després de 13 anys d’experiència, Ysios Capital és una referència en el sector biotecnològic nacional i internacional amb 34 inversions i quatre sortides a borsa. Les companyies en les quals Ysios ha invertit han portat 14 productes al mercat, en tenen més de 40 d’altament innovadors en fase clínica i han destinat més de 1.000 milions a recerca i desenvolupament (R+D).

Entre els èxits d’Ysios a Espanya destaquen la venda Tigenix/Cellerix a Takeda (450 milions), la compra de STAT-Diagnostica per part de Qiagen (fins a 172 milions), la inversió i opció de compra de Pfizer per Vivet (fins a 540 milions). I fora d’Espanya, les transaccions Biovex-Amgen (fins a 1.000 milions de dòlars), Endosense-St. Jude Medical (330 milions de dòlars) i Prexton-Lundbeck (100 milions) han marcat noves fites entre les operacions corporatives en el sector biotecnològic i han generat retorns substancials per als seus inversors.

Notícies relacionades

Ysios BioFund III ha ampliat la seva base inversora incorporant nous inversors institucionals nacionals i ‘family offices’ internacionals i compta amb el suport de la UE. Després d’una inversió inicial de 30 milions d’euros, el Fons Europeu d’Inversions (FEI), part del Grup del Banc Europeu d’Inversions i un dels principals actors del mercat europeu de capital risc, va mobilitzar una participació addicional de 30 milions d’euros en el Fons. Amb això, la participació total del FEI ascendeix a 60 milions d’euros, xifra que representa el 27,7% del total dels compromisos.

D’aquesta inversió addicional de 30 milions d’euros, 20 milions estan recolzats pel Fons de Garantia Paneuropeu (EGF), que forma part de la resposta de 540.000 milions d’euros de la Unió Europea per les conseqüències econòmiques del Covid-19. La inversió restant de 10 milions d’euros pertany al subfons Health Compartment del fons Sustainable Development Umbrella Fund (SDUF), que té com a objectiu captar recursos d’inversors privats que operen en la indústria farmacèutica i de tecnologia mèdica i fomentar la col·laboració entre aquests últims i societats de capital risc a través del programa VCoE, particularment amb gestores emergents centrades en mercats com l’espanyol, on el potencial d’innovació està relativament poc explotat.