Desenvolupament espacial

La principal empresa de la ‘Nasa catalana’ s’alia amb el Ministeri de Defensa i el d’Indústria

Sateliot, presentada inicialment com a aliada del Govern a la xarxa de satèl·lits catalana, s’integra a un projecte per 176 milions d’euros del Govern d’Espanya

La principal empresa de la ‘Nasa catalana’ s’alia amb el Ministeri de Defensa i el d’Indústria
3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Sateliot, l’operador de telecomunicacions satel·litari, prepara amb una desena de companyies i institucions espanyoles com el Ministeri de Defensa –en qualitat de potencial usuari– el desplegament de la seva constel·lació de nanosatèl·lits de baixa òrbita. L’estendard de la que s’havia de convertir en la xarxa catalana de nanosatèl·lits impulsada pel conseller en funcions, Jordi Puigneró, es revela en realitat com una iniciativa privada amb recolzament multipúblic. El sistema dissenyat per Sateliot permetrà el desenvolupament d’aplicacions d’internet de les coses (interconnexió de dispositius) mitjançant tecnologia 5G. La firma ha anunciat que, a més de la democratització de l’IoT amb cobertura 5G, també permetrà un sistema d’intercanvi segur d’informació mitjançant claus quàntiques QKD. Fonts de Sateliot confirmen que mantenen converses amb el 34% dels operadors mundials i que estan «estructurant projectes pilot amb usuaris com la Generalitat, però també estem treballant amb altres projectes al sector de l’agricultura al Brasil, també del sector d’‘utilities’, o de logística a Alaska, sempre en zones de difícil cobertura. Però aquests són pilots, que els fem per desenvolupar casos d’ús que després mostrarem als diferents operadors de telecomunicacions, que seran al final els nostres únics clients finals». El consorci d’empreses i institucions liderat per Sateliot està format per Alén Space, la Fundació i2Cat, Open Cosmos, Thales Alenia Space, Aicox, el Ministeri de Defensa i el Centre de Recerca de Ciències Fotòniques (ICFO), entre d’altres.

Sateliot ha anunciat que ha estret les relacions amb el Govern d’Espanya, amb un projecte a escala estatal i transversal liderat per Sateliot, que suposarà una inversió superior a 176 milions d’euros i que acaba de presentar-se al Ministeri d’Indústria en el marc del Programa d’Impuls de Projectes Tractors de Competitivitat i Sostenibilitat Industrial. Amb aquest, el consorci busca situar Espanya com a «referència mundial en les constel·lacions 5G IoT i en les comunicacions globals segures», segons la companyia.

La tecnologia utilitzada parteix del projecte europeu Quango, que obre una nova via de negoci per a Sateliot i que s’erigeix com una evolució de la constel·lació original plantejada per la companyia. I és que aquesta xarxa de nanosatèl·lits, a més de connectar elements IOT sobre l’estàndard 5G, compatible amb més de 70 operadors mòbils, també garantirà una comunicació segura, introduint un dispositiu de xifratge extrem a extrem mitjançant la QKD (‘quantum key distribution’), la primera tecnologia quàntica que podria aplicar-se de manera generalitzada.

D’aquesta forma, aquesta constel·lació permetrà un estalvi de costos al compartir la infraestructura originalment dissenyada amb aquest innovador sistema, que serà clau per garantir l’intercanvi segur d’informació sensible entre organismes situats a milers de quilòmetres de distància, protegint dades vulnerables, com les transferències de diners, les transaccions comercials, les dades particulars o el control remot d’infraestructures crítiques de tota mena d’interferències externes.

Notícies relacionades

El projecte donarà resposta a dues de les palanques considerades clau en la recuperació econòmica: la digitalització i la sostenibilitat, ja que permetrà desplegar la internet de les coses a tots els sectors productius, amb un impacte positiu sobre l’eficiència i rendibilitat d’activitats econòmiques com l’agricultura, la ramaderia, la pesca, la mineria, la construcció, l’energia, els transports o el turisme. També respondre a reptes urgents, com la despoblació o l’Espanya buidada. Igualment, tindrà aplicacions directes en l’Administració pública, assegurant l’intercanvi segur d’informació en ministeris que treballen amb dades extremadament sensibles, com el de Defensa –que participa activament en el projecte–, però també entre conselleries, ajuntaments i àrees com Educació, Sanitat, Transició Ecològica, Transports o Justícia.

En l’actualitat, Sateliot ja compta en el seu historial amb el llançament del primer dels nanosatèl·lits que oferiran cobertura IoT amb connexió 5G. El projecte en conjunt, que funcionarà a ple rendiment per a l’any 2023, està dividit en nou fases. La primera inclourà la demostració de les dues tecnologies en dos satèl·lits que es provaran gradualment en els pròxims mesos. Segons Jaume Sanpera, fundador i CEO de Sateliot, «amb aquest consorci, donem un pas endavant per oferir no només connectivitat global sinó també seguretat incondicional. Així, amb el desenvolupament de tecnologies 5G i QKD, construirem una constel·lació única al món que permetrà la digitalització del sector industrial espanyol; un avenç fonamental de cara a la recuperació després de la pandèmia».

Temes:

Empreses