Impostos

Hisenda recula en la desaparició de la tributació conjunta de l’IRPF

L’Autoritat Fiscal planteja suprimir la desgravació i establir un altre tipus d’ajuda a favor de la família

La ministra portavoz y de Hacienda  Maria Jesus Montero  comparece en rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros en Moncloa  Madrid (Espana)  a 22 de diciembre de 2020  El Consejo de Ministros ha aprobado este martes el decreto de prohibicion de los desahucios sin solucion habitacional  que incluira la prohibicion de los cortes de suministros basicos (luz  agua y calefaccion)  asi como un plan de apoyo al sector Horeca (hosteleria  restauracion y cafeterias) y del comercio   22 DICIEMBRE 2020 DESAHUCIOS ALQUILER HIPOTECA COVID-19 CORONAVIRUS GOBIERNO PSOE  EUROPA PRESS M FERNANDEZ  POOL  22 12 2020

La ministra portavoz y de Hacienda Maria Jesus Montero comparece en rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros en Moncloa Madrid (Espana) a 22 de diciembre de 2020 El Consejo de Ministros ha aprobado este martes el decreto de prohibicion de los desahucios sin solucion habitacional que incluira la prohibicion de los cortes de suministros basicos (luz agua y calefaccion) asi como un plan de apoyo al sector Horeca (hosteleria restauracion y cafeterias) y del comercio 22 DICIEMBRE 2020 DESAHUCIOS ALQUILER HIPOTECA COVID-19 CORONAVIRUS GOBIERNO PSOE EUROPA PRESS M FERNANDEZ POOL 22 12 2020 / EUROPA PRESS M FERNANDEZ POOL

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Després d’admetre en el Pla de Recuperació remès a la Comissió Europea «la gradual desaparició de la reducció per tributació lliga», el Govern assegura ara que la incorporació d’aquesta frase al document «va ser un error» i que la supressió d’aquesta deducció «no és un tema que s’hagi debatut» en l’Executiu. 

1. ¿Per què rectifica el Govern?

L’«error» comès pel Govern en el text enviat a Brussel·les, segons fonts d’Hisenda, s’explica per la incorporació en el document de part de la proposta que el juliol passat va fer l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) d’«accelerar la gradual desaparició» d’aquest benefici fiscal «sense que el Govern s’hagi pronunciat sobre aquest tema», asseguren. L’Airef va recomanar suprimir aquesta deducció per considerar que desincentiva la incorporació de la dona al mercat laboral i alhora va aconsellar «compensar l’efecte negatiu» de la mesura «amb nous incentius a la participació de les dones que disminueixin la bretxa de gènere». Aquesta segona part, la de «compensar», no va ser incorporada, no obstant, pel Govern en el seu Pla de Recuperació. Després de l’enrenou polític desencadenat, en la recta final de la campanya electoral a Madrid, fonts d’Hisenda apunten ara que qualsevol decisió en relació amb aquesta deducció que beneficia 4,2 milions de persones i que costa 2.400 milions d’euros a l’any s’adoptarà en el marc de la reforma tributària global que pretén emprendre el Govern després de rebre el febrer del 2022 l’informe encarregat a un grup d’experts. «El Govern encara no s’ha pronunciat sobre aquest punt», afegeix.

2. ¿Què és la deducció per tributació conjunta?

Amb caràcter general, està previst que els contribuents declarin de forma individual els seus ingressos en l’impost sobre la renda. No obstant, els matrimonis o parelles de fet poden optar per sumar les seves rendes i presentar una declaració conjunta de l’IRPF. En aquest cas, tenen dret a aplicar una deducció de 3.400 euros en la base imposable. Aquesta deducció es tradueix en un avantatge final aproximat d’entre 646 euros o 1.700 euros, depenent de si els ingressos de la família se situen en el tram més baix (amb un tipus del 19%) o en el més alt de la tarifa (amb un tipus del 50%, a Catalunya). Per això, la major part del cost total d’aquesta mesura (2.400 milions) es concentra en el tram de contribuents amb rendes més elevades, si bé hi ha un elevat nombre de beneficiaris entre les llars amb rendes més baixes, on és més difícil la incorporació de la dona al mercat laboral.

3. ¿Quantes persones es beneficien d’aquesta deducció?

Hi ha 2,1 milions de llars que opten per la declaració conjunta que, lògicament, beneficia 4,2 milions de persones. Fer la declaració conjunta resulta fiscalment atractiva quan un dels membres de la parella no rep rendes o si percep uns ingressos molt baixos. Amb caràcter general, la declaració conjunta sol deixar de ser avantatjosa quan les rendes del segon perceptor representen més del 30% de les de l’altre membre de la parella. Així, és molt probable que la declaració conjunta no resulti atractiva si un membre de la parella guanya 15.000 euros a l’any i l’altre n’ingressa 45.000, per exemple. No obstant, si un d’ells ingressa 60.000 euros i l’altre, zero euros, l’avantatge fiscal de la conjunta és indiscutible.

4. ¿Per què aconsella l’Airef suprimir aquesta deducció?

L’Autoritat Fiscal considera que la deducció per tributació conjunta genera un desincentiu a la participació laboral del segon perceptor de renda (majoritàriament dones), accentuant els problemes de bretxa de gènere de l’economia espanyola. Per això, aconsella suprimir aquesta deducció fiscal i introduir nous incentius a la participació laboral de les dones. 

5. ¿Què fan altres països?

Notícies relacionades

En la majoria dels països només hi ha la declaració individual de la renda i els Governs adopten polítiques de recolzament a la família per altres mitjans diferents de l’impost. A França, Alemanya o Portugal s’opta per dividir la renda de la família entre els membres de la família o entre la parella, a parts iguals. Als EUA i Irlanda hi ha una doble escala de l’impost (individual o conjunta), com va passar a Espanya entre el 1992 i el 1999. Només a Espanya i a Luxemburg hi ha una escala individual acompanyada d’una deducció per tributació conjunta.

6. ¿Quines opcions hi ha sobre la taula?

Caldrà esperar el dictamen del grup d’experts creat pel Govern per a la reforma fiscal. La història recent de l’IRPF a Espanya i el context internacional assenyala a alguna d’aquestes opcions. A. Mantenir l’esquema actual. B. Eliminar la deducció i crear ajudes pel costat de la despesa per a les famílies i per a la incorporació laboral de la dona. C. Eliminar la deducció, sense més o D. Anar a un sistema de doble tarifa (individual i conjunta).