trobada

Calviño i Yellen coincideixen sobre la fiscalitat

Les responsables econòmiques d’Espanya i els EUA defensen un acord sobre impostos a l’OCDE

1
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta segona i ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha mantingut aquest dijous una reunió amb la secretària del Tresor nord-americà, Janet Yellen, en què han mostrat la «bona disposició mútua» dels dos països per arribar a un acord sobre fiscalitat en el marc de l’OCDE.

Així mateix, la vicepresidenta ha insistit en la importància d’una negociació de bona fe, sense accions unilaterals en l’àmbit comercial, segons ha informat el Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital després de la reunió.

S’ha recordar que fa unes setmanes Yellen va traslladar la proposta del nou Govern de Joe Biden d’aprovar un nivell impositiu mínim a nivell global per a les empreses, de manera que s’eviti la «carrera» a la baixa que existeix actualment.

I és que un impost mínim a nivell global per gravar els beneficis de les corporacions és al centre del debat sobre com reestablir el sistema econòmic mundial després de la pandèmia. El Fons Monetari Internacional (FMI) ja s’ha mostrat a favor d’aquesta possibilitat.

Aquest mateix dijous, el Parlament Europeu ha defensat la necessitat d’un impost mínim a les empreses i que la UE aprovi per la seva banda aquesta mesura si les negociacions que es desenvolupen en l’àmbit internacional no arriben a bon port.

A la trobada d’aquest dijous, les representants dels dos països han abordat també la situació econòmica i l’alineament de la política econòmica dels Estats Units i Espanya, amb la prioritat compartida de la lluita contra la pandèmia i d’impuls al creixement sostenible i la creació d’ocupació, d’inversió en infraestructures de futur i avenç en justícia social.

Notícies relacionades

En l’àmbit multilateral, han tractat el suport als països de renda baixa i mitjana en el marc del Fons Monetari Internacional (FMI) . Sobre aquesta qüestió, Espanya dona suport a la creació d’un fons de drets especials de gir (DEG) a l’FMI destinat a països de renda mitjana, «per reforçar la seva resiliència econòmica i promoure’n la transició verda».

També han abordat possibles línies de millora en la governança del Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) i el Banc Mundial, remarcant la necessitat d’avançar per aconseguir consensos multilaterals i assenyalant la situació de determinats països llatinoamericans i la importància d’aconseguir estabilitat econòmica a la regió.