Segons Exceltur

El turisme es torna a encomanar als turistes nacionals per salvar l’estiu

El ‘lobby’ turístic estima una recuperació del 66% de l’activitat a l’estiu, en el millor dels casos

La factura de la pandèmia s’eleva a 116.000 milions d’euros per al sector

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Després de 13 mesos de crisi turística, la llum al final del túnel encara es divisa de forma confusa per al sector. Com si fos un ‘déjà vu’ del que va passar l’any passat al finalitzar el confinament, les previsions per a aquest estiu tornen a encomanar-se a la demanda nacional, que es podria posar en marxa a partir del 10 de maig, quan finalitzi l’estat d’alarma; mentre que els estrangers no s’esperen fins a finals del mes de juny, segons el ‘lobby’ turístic Exceltur. Aquesta associació, que agrupa gegants com Meliá, Renfe o Iberia, estima una recuperació del 66% de l’activitat per a aquest estiu respecte a l’any 2019, en el millor dels casos.

«Valorar el segon trimestre i l’estiu es fa complex i volàtil ja que estem plens de factors exògens que els condicionaran», ha afirmat el vicepresident de l’associació, José Luis Zoreda, en una roda de premsa. Zoreda es refereix a factors com si les comunitats establiran restriccions a la mobilitat després de l’estat d’alarma o no, si la vacunació es manté com preveu el Govern o s’alenteix, si es produeix una nova onada del virus o a com serà la recuperació de la demanda estrangera.

En aquest sentit, Exceltur reconeix que hi ha hagut un «cert» repunt de les reserves de cara a aquest 10 de maig, però afegeix que es podria tractar d’una mena de miratge perquè la majoria estan subjectes a una gran flexibilitat comercial que implica poder fer cancel·lacions sense cap penalització. «L’únic que demostra és que hi ha interès de la gent per viatjar, però és una altra més de les volatilitats. Demà les reserves poden pujar un 25% i en tres setmanes poden desaparèixer si surt una normativa autonòmica que limiti la mobilitat», diu.

Mal començament d’any

Notícies relacionades

L’any 2021 no ha començat bé per al sector turístic, que el 2019 suposava prop del 12% del PIB espanyol. L’activitat es va reduir gairebé en un 80% de mitjana respecte a fa dos anys, amb més incidència a les illes Balears i les Canàries amb caigudes d’entre el 90% i el 95% dels seus ingressos i a grans ciutats com Barcelona (93%) i Madrid (87%). En total, l’‘any de la pandèmia’ –des del 15 de març del 2020 fins al 15 de març del 2021– l’activitat turística ha caigut 116.000 milions d’euros. Una caiguda que s’ha reflectit en l’ocupació amb 750.000 persones afectades –450.000 en erto i 310.000 en atur–, a més, es comença a veure «una tendència creixent de tancament d’empreses» amb la desaparició de 32.000 companyies, segons Exceltur.

Després d’aquest desastrós començament i després d’una Setmana Santa «fallida», les esperances del sector estan dipositades en un increment de la demanda nacional a partir del 10 de maig, quan es preveu una caiguda del 71% de les vendes respecte al 2019. Canàries, Catalunya, Balears, Andalusia i Madrid, que depenen més de la demanda estrangera, trigaran més a recuperar-se, mentre que les zones de l’interior i de la costa valenciana i murciana podrien alentir les seves caigudes fins al 50% o el 60% respecte al 2019. Amb aquesta hipòtesi, el turisme arribaria a l’estiu amb una recuperació «potent» de la demanda espanyola (només un 10% inferior a la del 2019) i la recuperació de la meitat de l’estrangera a partir de finals de juny que portaria a recuperar el 66% de l’activitat. «Entreveiem una recuperació subjecta a molts condicionants. Si algun falla, aquesta hipòtesi quedaria força minvada», ha dit Zoreda. Amb tots aquests condicionants, el ‘lobby’ estima un tancament del 2021 amb una facturació de 81.000 milions d’euros, lluny dels 154.000 milions del 2019, però menys que els 48.000 del 2020.

Temes:

Turisme