Sostenibilitat

El consum d’energia elèctrica renovable va pujar el 23% a Catalunya en dos anys

Les emissions s’han reduït gràcies a l’adopció d’energies netes

Detalls dels aerogeneradors del parc de Pradell de la Teixeta, al Priorat.

Detalls dels aerogeneradors del parc de Pradell de la Teixeta, al Priorat. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts

El consum d’energia elèctrica renovable a Catalunya va pujar un 23% en els anys 2018 i 2019, segons les dades fetes públiques aquest dissabte per la Generalitat. La variació en l’origen del consum d’energia s’ha analitzat a partir de l’anomenat «Programa d’acords voluntaris» de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, segons el qual el 42% de les organitzacions adherides al mateix van comprar electricitat 100% renovable el 2019. 

La conselleria precisa que, a causa de la situació de pandèmia, aquest any algunes de les entitats adherides no han reportat les seves dades, el que fa preveure que les xifres de consum real d’energia renovable seran superiors. L’anàlisi de les dades indica que el 2019, les emissions inscrites al programa per reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle va ser de 0,8 tones de CO2, «xifra significativament inferior» a la del 2018, que va ser d’1,4 milions de tones. La reducció, precisa la Generalitat en un comunicat, «s’explica en part» per la situació excepcional creada per la pandèmia. 

La comparativa de les 115 organitzacions que a finals del 2020 tenen emissions reportades del 2018 i el 2019 assenyala que, en aquells anys, la reducció comunicada dels gasos ha sigut d’un 31% a causa del consum d’electricitat d’origen renovable i la reducció d’emissions directes. Aquestes emissions directes s’han reduït un 28% el 2019 respecte al 2018 a causa principalment d’una reducció del 65% de les emissions de fugues de gasos refrigerats i de les emissions de procés, principalment pel control i el canvi de gasos per altres amb un potencial d’escalfament menor.

Notícies relacionades

També s’ha reduït un 37% les emissions de combustibles fòssils en instal·lacions fixes, com calderes o grups electrògens, per la implementació de mesures d’eficàcia i de racionalització de consum i d’un u per cent de les emissions de transport propi. Per part seva, les emissions derivades del consum elèctric s’ha reduït un 35% principalment per l’increment del consum d’electricitat renovable. L’increment més gran de la demanda s’ha registrat a les entitats de l’administració pública, amb un 276%, seguides de les organitzacions sense ànim de lucre, amb un augment del 63%. 

El pla d’adhesions voluntàries ofereix a les entitats adherides «un segell de qualitat» que acredita el seu compromís amb la reducció de gasos responsables del canvi climàtic. El programa compta actualment amb l’adhesió de 199 organitzacions, de les quals el 71% són empreses privades, un 15% administracions públiques, un 10% organitzacions sense ànim de lucre, i un 4% consorcis i empreses mixtes.