Jubilació

CCOO denuncia que el ‘pla Escrivá’ generarà una dualitat en el sistema de pensions: uns cobraran molt i altres, molt poc

  • El pes dels cotitzadors de menys de 25 anys cau a la meitat en les últimes dues dècades i el sindicat alerta que aquest envelliment fa perillar la viabilitat del sistema públic 

CCOO denuncia que el ‘pla Escrivá’ generarà una dualitat en el sistema de pensions: uns cobraran molt i altres, molt poc

Albert Bertran

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

CCOO de Catalunya ha carregat aquest dijous contra el ‘pla Escrivá’ per reformar les pensions i ha denunciat que la seva estratègia per incentivar la jubilació demorada pot cultivar una dualitat entre els pensionistes. Aquells que ja tinguin ingressos més alts durant la seva carrera professional podran allargar les seves trajectòries i passaran al retir amb una prestació més elevada, mentre que altres, amb sous inferiors i més vulnerables davant els cicles recessius, no podran allargar la seva vida laboral i es quedaran amb una pensió menor.

Així ho ha denunciat aquest dijous el sindicat en una roda de premsa, en la qual ha presentat la campanya ‘Pensions públiques, vida digna’. La central desconfia obertament de les propostes que el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social ha remès a Europa en el marc de les reformes del Pla de Recuperació i Resiliència i prepara mobilitzacions, en paral·lel a les negociacions que s’estan portant a terme en el marc del diàleg social. «Escrivá està plantejant qüestions que no formen part de les recomanacions del Pacte de Toledo», ha denunciat el responsable de la federació de pensionistes de CCOO de Catalunya, Miquel Lluch.

«Som escèptics», ha declarat el secretari de treball de CCOO, Ricard Bellera, en relació amb les propostes d’Escrivá per bonificar la jubilació demorada. «Beneficiarà clarament qui tingui ingressos més elevats i que no necessàriament tindrà un efecte crida sobre les persones amb ingressos mitjans o baixos. [...] Aquets 12.000 euros no estaran a disposició de tothom», ha afegit.

I és que el sistema de xecs per incentivar la prolongació de les carreres professionals que va donar a conèixer aquest dilluns passat el ministre Escrivá contempla una sèrie de trams i només aquells que estiguin en les rendes més altes podran optar a l’import màxim. Així doncs, segons les dades de la mateixa Seguretat Social, només el 3,6% dels actuals pensionistes podrien haver accedit al cobrament d’aquests 12.000 euros si haguessin allargat les seves carreres. Enfront del 42,5% dels actuals pensionistes, que perceben menys de 700 euros de prestació i que s’haguessin quedat amb un xec d’entre 4.786 i 5.264 euros, depenent dels anys de cotització.

Cotitzadors cada vegada menys joves

CCOO reivindica que la sostenibilitat del sistema públic de pensions passa per millorar la qualitat i la continuïtat en l’ocupació de la població actualment en edat de treballar, especialment entre els més joves. El sindicat advoca per afavorir les carreres professionals ininterrompudes, no per allargar la vida laboral d’una part de la població en edat de treballar. 

Notícies relacionades

El pes dels cotitzadors joves al mercat del treball ha caigut a més de la meitat en les últimes dues dècades, segons dades del Ministeri de Treball, i és que si el 2000 els menors de 25 anys representaven el 12,6% dels treballadors en actiu, actualment en són el 4,9%. CCOO de Catalunya alerta que aquest envelliment dels sostenidors de les futures pensions posa en perill la sostenibilitat del sistema. 

No només del nombre de cotitzadors joves alerta el sindicat, sinó també de la qualitat de les seves cotitzacions. Aquestes són més intermitents i curtes, davant l’elevada temporalitat i parcialitat que llasta especialment els joves espanyols. Segons càlculs del sindicat, partint de dades de l’INE, la pèrdua de poder adquisitiu entre aquest col·lectiu des de l’esclat de la crisi financera ha sigut molt més intens que entre el conjunt de la població. Així, en termes reals (és a dir, calibrant la inflació acumulada), les persones treballadores en el seu conjunt van perdre el 5% del seu poder adquisitiu entre el 2008 i el 2018, mentre que l’esmentada pèrdua va ser del 15% entre els joves que van conservar la seva ocupació.