Cas Villarejo

Del Rivero diu que Sacyr va avortar l’operació d’entrar en el BBVA el 2005 per por després de l’incendi del Windsor

  • Assenyala que el 2004 va mantenir reunions respecte a això tant amb Aznar com amb el llavors ministre socialista d’Economia Pedro Solbes

Luis del Rivero, expresident de Sacyr, surt de l’Audiència Nacional després de declarar davant Ruz.

Luis del Rivero, expresident de Sacyr, surt de l’Audiència Nacional després de declarar davant Ruz. / JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expresident de Sacyr Vallehermoso Luis del Rivero ha assenyalat aquest dimecres davant el jutge que investiga la contractació per part del BBVA de l’excomissari José Manuel Villarejo que quan la constructora va decidir el febrer del 2005 avortar l’intent d’entrar en el Consell d’Administració del BBVA, que presidia Francisco González –investigat en aquesta causa–, ho van fer després de sentir-se atacats en els mitjans i per por després que cremés a Madrid la Torre Windsor el 12 de febrer del 2005.

Fonts presents en la declaració apunten a Europa Press que Del Rivero ha afirmat a preguntes dels fiscals que el 2004 va mantenir reunions tant amb el llavors ministre socialista Pedro Solbes com amb l’expresident del Govern José María Aznar, com a cap visible de l’oposició, sobre aquesta operació. Del Rivero compareixia davant el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón com a perjudicat per l’espionatge de Villarejo per encàrrec de BBVA –Projecte Trampa–. Aquest projecte hauria sigut orquestrat per Villarejo per aconseguir frenar el desembarcament de la constructora Sacyr en el Consell d’Administració del banc, i va comportar des de punxades telefòniques a seguiments.

Del Rivero ha realitzat durant la seva compareixença un detallat relat de les reunions i moviments que va realitzar en aquest 2004 amb l’objectiu de guanyar pes accionarial al BBVA, un pes que li podria haver obert la porta al grup per tenir vot i capacitat de decisió a l’hora dels nomenaments en l’entitat. Així ha indicat que el 22 de novembre del 2004 va mantenir una reunió amb el llavors alt directiu del BBVA José Ignacio Goirigolzarri per traslladar-li la decisió d’adquirir el 3,5 o el 5% de les accions del banc. Després d’aquesta reunió, sempre segons Del Rivero, va mantenir un dinar amb el ministre Solbes, amb el qual l’endemà es va reunir en el Ministeri.

Recolzament de Société Genérale

Si bé aquestes reunions es mantenen al novembre, l’operació es gesta entre els mesos de març i maig quan van temptejar Aznar, ell i el seu vicepresident Juan Abelló, per saber com veia l’assumpte. Després d’això l’hi van comunicar al Govern a principis de juny, per mitjà de l’Oficina Econòmica. Segons ha explicat Del Rivero, aleshores ja havien contactat amb Société Genérale i el seu president per a Espanya i Portugal, Donato González, va ser present en reunions i n’estava al corrent. Quan Sacyr compra accions a través d’aquesta entitat i va arribar al 3,16% del BBVA és quan decideixen parlar amb Solbes. Era ja el mes de novembre del 2004.

Segons el seu relat, aquell mateix mes, el dia 8, també es va reunir amb els accionistes del BBVA José Domingo Ampuero i Santiago Ybarra –germà del que va ser president del BBVA Emilio Ybarra–, i allà és quan decideixen demanar una reunió amb el ministre d’Economia i comunicar l’adquisició d’accions al Govern. Així mateix, ha negat que es reunís amb el llavors vicepresident de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) Carlos Arenillas, tot i que sí amb l’exministre d’Indústria de Zapatero, Miguel Sebastián, en dues o tres ocasions.

Al fil, ha explicat que ell opina que el BBVA va voler convertir aquesta operació en un moviment que arribava des de la política amb l’objectiu de desacreditar el caire purament econòmic que, ha defensat, és el que realment era. I ha afirmat que si l’Executiu hagués volgut que l’operació tirés endavant ho hauria fet, però que es va mantenir al marge.

Reunions amb Caruana i la CNMV

D’altra banda, ha indicat que també es van reunir per aquest assumpte amb el llavors subgovernador del Banc d’Espanya, Gonzalo Gil, i amb el governador, Jaime Caruana, qui va ser molt més restrictiu que el subgovernador en les seves posicions. I que també van ser citats juntament amb el BBVA en la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) perquè tenien interès a conèixer els detalls i posicions concretes de l’operació.

Notícies relacionades

Després de tots aquests moviments a la recerca de recolzaments polítics i econòmics per a l’entrada en l’entitat, finalment el 15 de febrer del 2005 el Consell d’Administració de Sacyr Vallehermoso va decidir formalment no seguir amb l’operació, i en només una nit la constructora va decidir vendre les seves accions al BBVA amb un descompte del 3%.

Segons ha explicat, la decisió la prenen després de l’incendi del Windsor i després de «saber» que hi havia una investigació d’Anticorrupció sobre els papers de Merryll-Lynch, relacionats amb la societat de valors de Francisco González, els informes del qual tenia la consultora Deloitte a l’esmentat edifici. Per això, ha afegit, davant aquesta escalada en la «guerra» van decidir deixar l’operació.