Tendència a l’alça

WhatsApp impulsa els pagaments en la seva ‘app’ per competir amb Bizum

  • El Brasil dona llum verda a la funcionalitat que permet transaccions entre usuaris, una cosa que ja funciona a l’Índia des de l’any passat

  • Altres plataformes de missatgeria, com l’encriptada Signal, estudien implantar aquesta funció de pagament amb criptomonedes

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Us imagineu poder fer pagaments a través de WhatsApp? Doncs això és cada vegada més a prop. La plataforma social de missatgeria instantània, propietat de Facebook, treballa per impulsar a tot el món WhatsApp Pay, una nova funcionalitat que pot suposar un canvi transcendental per al seu negoci i convertir l’aplicació en una eina cada vegada més omnipresent que planti cara a altres sistemes d’enviament de diners, com Bizum.

El juny del 2020 WhatsApp va llançar aquesta característica al Brasil però tan sols una setmana després la va aturar per les crítiques que podria incórrer en violacions de les lleis de competència i de privacitat. L’amenaça de multes va paralitzar una decisió que es va reactivar el 31 de març, quan el Banc Central brasiler va donar llum verda al fet que l’‘app’ treballi amb Visa i Mastercard per permetre les transaccions entre usuaris privats, però no per realitzar compres en comerços digitals, la intenció inicial de WhatsApp. Facebook està buscant aprovació de les autoritats perquè això sigui possible en el futur, segons va avançar Reuters.

L’admissió de les autoritats financeres brasileres obre la porta a WhatsApp perquè experimenti amb la funcionalitat de pagament al seu segon mercat mundial més gran. Gairebé la meitat dels 213 milions de persones que viuen al Brasil es comuniquen a través de l’aplicació mòbil. Encara no hi ha una data específica del llançament del sistema de pagaments, però WhatsApp ha assegurat que es produirà «tan aviat com sigui possible».

Mercat en expansió

El desembarcament al Brasil suposa el segon pas de WhatsApp per impulsar la seva conversió en una eina de pagament. Després de dos anys de negociacions amb les autoritats, el novembre passat l’Índia es va convertir en el primer país del món a acceptar els pagaments a través de l’aplicació.

Les creixents tensions entre els Estats Units i la Xina han fet que els gegants tecnològics de Silicon Valley posin la vista en el sucós negoci que suposa l’Índia. WhatsApp compta allà amb 459 milions d’usuaris actius al mes, segons la firma App Annie, cosa que suposa fins al 20% del total d’usuaris que té a tot el món.

L’any passat el director executiu de Facebook, Mark Zuckerberg, va assegurar que WhatsApp Pay desembarcaria a «diversos països» en els següents mesos. Tot i que no s’han especificat els seus objectius, els països on l’aplicació té una penetració més gran –després de l’Índia i el Brasil– són els Estats Units (68,1 milions d’usuaris), Indonèsia (59,9), Mèxic (57,2), Rússia (54,1), Alemanya (43,9), Itàlia (32,9) i Espanya (30,5).

Batalla pel pagament en ‘apps’ de xat

Cada vegada més plataformes opten per permetre els pagaments a través dels seus sistemes, ja sigui com a via per facilitar les transaccions entre amics o per agilitar la monetització dels creadors de contingut. El gran referent és la xinesa WeChat, un mastodont tecnològic del gegant asiàtic que, a més de funcionar com a ‘app’ de xat i permetre transaccions financeres, també serveix per realitzar gestions de tot tipus, de demanar un taxi a sol·licitar el divorci. El 2018, fins a 680 milions d’usuaris van utilitzar la plataforma per enviar o rebre diners.

Notícies relacionades

WhatsApp segueix ara els passos de la seva propietària, Facebook, que el 2019 va anunciar la posada en marxa d’un mètode de pagament a través de les seves aplicacions, amb la qual cosa aconsegueix retenir més temps l’usuari.

Plataformes alternatives com Telegram o Signal, que es van disparar després dels canvis en la política de privacitat de WhatsApp, també opten per impulsar eines similars. L’encriptada Signal va anunciar aquest dimarts que està provant permetre als seus usuaris realitzar pagaments privats amb la criptomoneda MobileCoin, una funció en fase de desenvolupament que s’està testant al Regne Unit. L’octubre passat, l’‘app’ Telegram també va llançar el seu model, que permet la realització de pagaments a través dels seus bots.