A instàncies d’Anticorrupció

Un jutge de l’Audiència Nacional investiga quatre cellers de Valdepeñas

  • El magistrat ha de determinar si han comercialitzat com a criança, reserva i gran reserva vins sense els requisits

  • Anticorrupció considera que s’han pogut cometre delictes de publicitat enganyosa, estafa i falsedat documental

Un jutge de l’Audiència Nacional investiga quatre cellers de Valdepeñas
3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama investigarà si els cellers de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) de Valdepeñas Félix Solís, García Carrión, Bodegas Navarro López i Bodegas Fernando Castro, així com els seus administradors, han comercialitzat com a criança, reserva i gran reserva vins que no complien els requisits d’elaboració, ni en període d’envelliment ni en la permanència en barrica de roure ni en ampolla. 

En la interlocutòria, el magistrat admet a tràmit una denúncia d’Anticorrupció, que considera que podrien haver-se comès delictes publicitat enganyosa, estafa i falsedat documental. El jutge demana informes a la policia per conèixer les vendes que van portar a terme les mercantils investigades entre el 2010 i el 2019, tots dos inclosos, així com les categories d’aquests vins (criança, reserva o gran reserva), la quantitat d’ampolles i els preus de compravenda. 

Venda superior a la declarada

El jutge explica que les persones jurídiques denunciades operen al sector vinícola des de fa anys, i el mateix relat de fets punibles les situa en una activitat empresarial important i lícita, ja que es compagina l’activitat legal amb la delictiva, «i aquesta última es concreta en la posada al mercat de quantitats de vi amb DOP Valdepeñas per sobre de les declarades al Consell Regulador corresponent, sense complir les condicions d’elaboració que requereix aquesta denominació i que, per tant, no responen a la qualitat disposada en l’etiquetatge del vi embotellat». 

La interlocutòria detalla les pràctiques suposadament irregulars com, per exemple, quan l’any 2018 Félix Solís SL i Félix Solís Avantis SA van comercialitzar 1.634.655 litres de vins de criança amb denominació DOP Valdepeñas, quantitat superior a les vendes declarades per Félix Solís SA a l’Associació Interprofessional de la DOP Valdepeñas, que va ascendir a 1.161.910 litres. Aquesta diferència de 472.745 litres, indica, no està emparada en la declaració feta a la DOP Valdepeñas per a la seva venda com a criança l’any 2018. 

Al seu torn es verifica una diferència de 614.968 litres de vi de criança de l’any 2018 entre el comprat per sis clients i el declarat per aquests cellers com venut a aquests clients amb l’esmentada qualificació de criança. 

En el cas de García Carrión, relata que l’any 2018 el Grupo de Bodegas Vinartis SA i J. García Carrión SA van verificar unes vendes de 3.000.000 litres de vi gran reserva amb denominació d’origen protegida Valdepeñas a un sol client. Aquesta quantitat és superior al total de les vendes declarades per l’empresa Grupo de Bodegas Vinartis SA tant a l’autoritat administrativa inspectora (2.589.220 litres) com a l’associació interprofessional de la DOP Valdepeñas (2.120.119 litres). La diferència entre la venda d’aquest tipus de vi a un sol client ascendeix a 410.780 litres respecte a la venda total declarada a la inspecció, i de 879.881 litres respecte dels emparats per la DOP Valdepeñas per a la venda com a gran reserva. 

Respecte de Bodegas Navarro López SL, la resolució afirma que s’ha verificat una diferència de 25.493 litres de vi de criança de l’any 2018, amb denominació DOP Valdepeñas entre el comprat per quatre clients i el declarat per la societat que ha venut a aquests clients amb l’esmentada qualificació de criança. Així mateix, s’ha verificat que aquell any aquest Celler va comercialitzar 110.178 litres de vins de reserva amb denominació DOP Valdepeñas, quantitat superior a les vendes declarades a l’Associació Interprofessional de la DOP Valdepeñas, que va arribar a la xifra de 93.152 litres. 

Notícies relacionades

Aquesta diferència de 17.026 litres no està emparada en la declaració feta a l’Associació Interprofessional de la DOP Valdepeñas per a la venda com a reserva l’any 2018. Al seu torn s’ha constat una diferència de 29.503 litres de vi negre de reserva de l’any 2018 entre el comprat per quatre clients i el declarat per la societat que ha venut a aquests clients amb l’esmentada qualificació de reserva. 

Finalment, en el cas de Bodegas Fernando Castro, les dades de vendes declarades no coincideixen amb les dades registrades pels clients. Concretament, les vendes fetes a Alcampo difereixen en un 1.367,55% als vins de criança, i en un 1.941,54% als vins de reserva; els vins comercialitzats a Lili Ott SL difereixen en un 420% als vins de reserva; els comercialitzats a Distribuciones Froiz SA difereixen en un 21,50% als vins de criança; i els comercialitzats a Victoriano Moldes Ruibal SA difereixen en un 1,56% als vins de criança i en un 66,74% als vins de reserva.