Junta d’accionistes

Cellnex preveu créixer a un ritme del 21% anual fins al 2025

  • La companyia amplia el seu focus d’interès més enllà de les torres cap a les xarxes mòbils completes

  • La junta dona llum verda a l’ampliació de capital de 7.000 milions que té compromesos el 25% dels recolzaments

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Cellnex ha passat en set anys de tenir 7.000 torres en un sol país (Espanya) a tenir més de 125.000 emplaçaments a 12 països (Espanya, Itàlia, Països Baixos, França, Suïssa, Regne Unit, Irlanda, Portugal, Àustria, Dinamarca, Suècia i pròximament Polònia). Una ratxa impressionant que preveu mantenir en el temps amb un creixement del 20% anual fins al 2025, segons ha precisat el conseller delegat de la companyia, Tobías Martínez, durant la celebració de la junta general d’accionistes. Per a això, la companyia amplia el seu focus d’acció a l’apostar per la compra de xarxes mòbils completes i no només torres.

Segons les seves previsions, Cellnex passarà dels 1.600 milions d’euros d’ingressos del 2020 a entre 4.100 i 4.300 d’aquí a cinc anys. «Això és donar visibilitat a l’impacte d’importants inversions», ha dit Martínez. Cellnex ha invertit des del seu naixement 37.000 milions d’euros a un ritme de 6.000 milions d’euros a l’any de mitjana, amb l’excepció dels últims dos anys, que van sumar un total de 24.000 milions d’euros d’inversió. El resultat és una cartera de contractes per valor de 110.000 milions d’euros.

Entre la seva principal estratègia hi ha ampliar el seu focus d’acció més enllà de les infraestructures passives, és a dir, amb l’adquisició de xarxes mòbils completes. El febrer d’aquest any, el gegant de les telecomunicacions sense fil europeu anunciava una segona adquisició de torres a Polònia. Aquesta vegada de la mà de Polkomtel i amb la novetat que incloïa també la inversió en equipament actiu (equips de ràdio, xarxa de fibra i de radioenllaços). «Nosaltres érem un gestor d’infraestructura passiva (pal, subministrament energètic, caseta, accés...) però l’evolució de la tecnologia del 4G al 5G ha obligat que hi hagi fibra òptica que arribi a aquesta torre i un altre tipus d’infraestructura com les ‘small cells’ o els ‘data centers’. Es mira de fer un pas més cap a actius adjacents», ha explicat Martínez. A Polònia encara s’està tancant la primera operació i falta per executar aquesta segona, però d’aquí a un any, Martínez aposta per veure més compres d’aquest tipus a Europa. «Creiem que el 2022 estarem en bona predisposició per parlar amb altres clients en altres països que puguin reutilitzar la nostra experiència a Polònia», ha advertit.

Ampliació de capital

Notícies relacionades

Celebrada de forma telemàtica amb la presència o representació de 339 accionistes, que suposaven el 80,15% del capital social de l’operadora, la junta d’accionistes ha donat llum verda a l’ampliació de capital de 7.000 milions anunciada fa un mes i que es posarà en marxa «al més aviat possible». La que serà la quarta ampliació de capital en dos anys compta amb el compromís del 25% dels accionistes, segons Martínez. «La societat ha estat en contacte de manera molt activa amb alguns dels accionistes per testar la seva opinió sobre l’ampliació de capital i esperem rebre el compromís irrevocable d’accionistes, consellers i directius per valor del 25%», ha dit Martínez, entre els quals GIC i Goldman Sachs, que ja han avançat que participarien en l’ampliació. En els primers augments de capital realitzats per la companyia es va aconseguir el compromís del 36% dels accionistes, mentre que en l’última, celebrada l’estiu passat per valor de 4.000 milions d’euros, es va comptsr amb el 19%. «Aquest percentatge (25%) és per a la companyia altament satisfactori», segons ha assenyalat Martínez.

L’ampliació serà «una de les més grans realitzades a Europa en els últims 15 anys una vegada excloses les relacionades amb la recapitalització de la banca», segons ha recordat Martínez. I servirà per finançar una cartera de projectes que podria assolir els 18.000 milions d’euros, dels quals 9.000 (compra de Polkomtel a Polònia, Hivory a França i integració de torres de Deutsche Telekom a Holanda) estan ja compromesos.

Temes:

Cellnex