vacances amb Covid

¿Què faran els turistes de la resta d’Europa per Setmana Santa?

Alemanys, francesos i britànics afronten el període vacacional amb diferents normes contra la pandèmia

Londres manté les prohibicions, Berlín posa traves i París es concentra a evitar el turisme interior

4
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Alemanya: Tots els obstacles possibles

Les autoritats alemanyes no deixen de repetir un mantra: la població hauria de prescindir de qualsevol viatge que no sigui «indispensable». Aquest últim adjectiu va dirigit especialment als viatges turístics, que el govern alemany vol evitar tant sí com no per considerar-los un focus d’expansió de les variants del coronavirus.

El turisme nacional alemany, molt comú en les dates de Setmana Santa, està pràcticament bloquejat per la falta d’oferta hotelera i de lloguer vacacional: Alemanya ha decidit prohibir que les infraestructures turístiques puguin oferir les seves instal·lacions a turistes. Les capacitats restrictives del turisme internacional són molt més limitades per a Berlín, ja que el govern alemany no pot influir en l’oferta hotelera fora de les seves fronteres.

En vista dels intents fallits de la CDU de Merkel de prohibir els viatges a l’estranger per falta de base constitucional i també de recolzament del seu soci de govern, els socialdemòcrates de l’SPD, el ministeri de Sanitat alemany ha ampliat l’obligació de presentar un test PCR negatiu per poder volar a Alemanya: fins ara només l’havien de presentar aquells viatgers procedents de zones considerades de risc.

Comunitats autònomes com les Balears o el País Valencià no són considerades, de moment, regions de risc per les autoritats sanitàries alemanyes degut a la incidència baixa. Això va fer augmentar les reserves de turistes alemanys les últimes setmanes, especialment a Mallorca

Els nous obstacles probablement desincentivaran encara més els viatges turístics d’alemanys a Espanya, cosa que afectarà un sector ja molt colpejat per la pandèmia: el gegant turístic alemany TUI va informar que des de l’inici de la pandèmia el seu nombre de clients suposa un 10% de les seves xifres habituals. La Federació Empresarial Hotelera de Mallorca apunta que els 49 hotels que segueixen oberts a l’illa tenen prevista una ocupació d’entre el 10% i el 15% aquesta Setmana Santa.

França: poques traves per volar

La situació sanitària es continua degradant a França. A partir d’aquest dissabte tres nous departaments se sumaran als 16 sotmesos a «mesures de frenada reforçades» des del 20 de març. Aquest «confinament alleugerit» prohibeix als ciutadans afectats desplaçar-se a altres regions, no obstant, permet, almenys ara per ara, viatjar a l’estranger

N’hi ha prou amb un test PCR negatiu fet 72 hores abans d’arribar a la destinació per pujar en un avió i fer cap a qualsevol país europeu, també és possible viatjar a Austràlia, el Japó, el Regne Unit, Singapur o Corea del Sud, destinacions considerades «segures» per les autoritats franceses. 

La Setmana Santa s’acosta i mentre no s’anunciïn noves restriccions destinades a frenar els viatges d’oci és probable que els francesos triïn posar rumb als seus països veïns, privilegiant les regions i ciutats amb menys restriccions. 

Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el mes de gener passat 117.000 francesos van viatjar a Espanya. Aquesta xifra suposa una baixada del 75% en comparació amb gener del 2020, però, contra els 50.000 alemanys i 22.000 italians arribats a territori espanyol en el mateix període, posa en relleu la predilecció dels turistes gals per viatjar a l’altre costat del Pirineu.

Aquest dimecres, preguntat per la falta de coherència de les mesures destinades a limitar els desplaçaments i frenar la corba de contagis, el ministre francès de l’Interior, Gérard Darmanin, va assegurar que les normes dels viatges internacions seran estudiades per evitar-los. Fins ara, es desconeix quan, com i on. 

En vista d’una eventual arribada massiva de francesos a la Península, l’Ambaixada de França a Espanya ha «desaconsellat rotundament viatjar [al país] per raons d’oci», recordant als seus conciutadans que en cas d’haver de fer el desplaçament «els viatgers sempre han de complir les normes».

Regne Unit: prohibit moure’s

Notícies relacionades

Els britànics han hagut de renunciar al somni d’una Setmana Santa a les costes mediterrànies o en qualsevol lloc de l’estranger. Des del gener les restriccions de moviment continuen a tot el país a causa de la tercera onada de Covid. Fer turisme interior no és possible, hotels i restaurants continuen tancats. A més d’això, el control de les fronteres és cada vegada més ferri. Els viatges internacionals que no siguin estrictament justificats i indispensables estan prohibits. Actualment hi ha una trentena de països (pràcticament tots els d’Amèrica del Sud i Sud-àfrica) en l’anomenada ‘llista vermella’ del govern. Els residents al Regne Unit que retornin des d’un d’aquests han de passar 14 dies de quarantena en un hotel, pagat de la seva butxaca, a més de fer-se una sèrie de tests.

Sabent que els ciutadans estan ansiosos per sortir de vacances i per evitar possibles temptacions en Setmana Santa, el govern ha aprovat l’aplicació de multes de 5.000 lliures (5.813 euros) a tot aquell que miri de saltar-se la prohibició de deixar el país, a partir del dilluns 29 de març. La durada de la mesura de moment és indefinida. L’Executiu ha posat en marxa un grup de treball perquè determini de quina forma els britànics podran tornar a fer viatges internacionals de manera segura. Les autoritats esperen disposar d’unes primeres conclusions el 12 d’abril, però és molt improbable que la situació canviï abans de finals de juny, i fins i tot podria prolongar-se durant l’estiu.