Fons europeus

El Govern destina 581 milions d’euros a finançar projectes mediambientals

Les pròximes setmanes s’aprovarà un altre paquet relacionat amb mobilitat elèctrica, sostres solars i rehabilitació energètica

2
Es llegeix en minuts

El Govern ha acordat autoritzar aquest dimarts la distribució del primer paquet de fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència amb una dotació de 581 milions d’euros destinats a finançar projectes en matèria de sanejament, residus i avifauna. En roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha detallat que l’aportació anirà a sanejament i depuració en aglomeracions de menys de 5.000 habitants, a la implementació de la normativa de residus i a la correcció de línies elèctriques per evitar danys a l’avifauna.

Durant la roda de premsa, la ministra ha explicat que almenys el 37% del total de fons europeus ha d’estar destinat a clima, resiliència i transició ecològica i el 100% a iniciatives que no generin danys per al medi ambient. Així mateix, ha incidit que són les primeres partides recolzades pel Consell de Ministres respecte a l’aplicació de fons d’aquest pla, i les ha qualificat com «importants i alhora de petit abast, disseminades per tot el territori», perquè puguin respondre als desafiaments mediambientals que hi ha al davant.

També ha destacat que aquest primer paquet significatiu té un volum de recursos importants i mesures reguladores per actuar sobre les regulacions tèrmiques dels edificis però també per facilitar la capacitat de gestió en una línia dedicada a la transició justa. Ha observat que es tracta de mesures «treballades» en col·laboració amb les comunitats autònomes i la distribució de les quals es remetrà a la Conferència Sectorial de Medi Ambient per a la seva aprovació.

Segons ha detallat, els 581 milions d’euros aprovats avui es repartiran en tres partides diferents: una de destinada a finançar projectes de sanejament i depuració d’aigües residuals en municipis de menys de 50.000 habitants, una altra per a actuacions en suport de l’aplicació de la nova normativa de residus i la tercera, per a la correcció de línies elèctriques dirigida a frenar la mortalitat de les aus.

Respecte als fons per a sanejament i depuració, ha explicat que es tracta de 100 milions d’euros que es destinaran a petites aglomeracions urbanes que han quedat «endarrerides» en matèria d’infraestructures d’aigües residuals i que requereixen ser completades amb iniciatives dels ajuntaments, les comunitats i amb els Fons de Desenvolupament Regional.

Notícies relacionades

El segon paquet comprèn una inversió de 420 milions d’euros per a infraestructures dirigides a la recollida, separació i instal·lacions de residus, a fi d’impulsar projectes que «han d’estar alineats amb el marc comunitari» i afavoreixin l’economia circular. El tercer inclou 60 milions d’euros d’inversió i va dirigit a evitar l’electrocució d’avifauna en línies elèctriques, la qual, segons ha informat la ministra, provoca la mort de 390.000 exemplars a l’any a Espanya, molts dels quals, espècies catalogades com l’àguila ibèrica o el sisó comú.

Teresa Ribera ha avançat que les pròximes setmanes es preveu activar més de 2.000 milions associats a mobilitat elèctrica, punts de recàrrega, sostres solars o a rehabilitació energètica en edificis de municipis menors de 5.000 habitants. A partir d’aquell moment –ha continuat la ministra– s’abordaran a més altres línies en àmbits com el de la bioeconomia, polítiques forestals, parcs nacionals i reserves de la biosfera, entre altres assumptes, però també mesures amb l’execució directa en inversions d’aigua i litorals. EFE