resultats

El benefici de CriteriaCaixa es va reduir un 71%

El hòlding de participacions va tenir un benefici net de 314 milions d’euros

La societat va repartir 390 milions en diviends, que van a l’Obra Social de La Caixa

Seu central de {CaixaBank} a la Diagonal de Barcelona.

Seu central de {CaixaBank} a la Diagonal de Barcelona. / JOSEP GARCÍA

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

CriteriaCaixa, el hòlding de participacions de La Caixa, va obtenir l’any passat un benefici net consolidat de 314 milions d’euros, cosa que va suposar un descens d’un 71% respecte a l’exercici anterior com a conseqüència dels efectes de la pandèmia del coronavirus. El principal impacte en aquesta societat, que té com a únic accionista la Fundació Bancària La Caixa, va ser un resultat net recurrent de 718 milions, amb un descens d’un 35%.

El retrocés també va ser degut a l’impacte dels resultats extraordinaris –per un import total de -404 milions d’euros– conseqüència de l’atribució del deteriorament que Naturgy va registrar als seus actius de generació i altres ajustaments. Amb l’objectiu de minimitzar l’impacte de la pandèmia, el 2020, CriteriaCaixa va centrar l’estratègia a conservar la liquiditat, moderant el ritme de noves inversions, negociant noves línies de crèdit i gestionant activament els venciments de deute a curt i mitjà termini.

Al tancament de l’exercici del 2020 el valor brut dels actius de CriteriaCaixa va ascendir a 19.381 milions d’euros, amb un 75,9% de renda variable cotitzada, un 13,6% de negoci immobiliari, un 4,7% de renda variable no cotitzada, un 1% de renda fixa i d’altres, i un 4,8% de caixa i equivalents. Els actius cotitzats (renda variable i renda fixa) i la caixa i equivalents representen, en conjunt, més del 80% del total.

390 milions per a l’Obra Social

Malgrat les conseqüències que la crisi ha tingut en les principals participades de CriteriaCaixa, es pot destacar que el 2020 la companyia va ingressar 625 milions d’euros de dividends. CriteriaCaixa va repartir 390 milions d’euros en dividends al seu únic accionista, que els destina a l’Obra Social. Aquesta fundació, ,el 2020 «ha redoblat els esforços per contribuir a pal·liar els efectes del coronavirus als col·lectius més vulnerables de la societat, com la infància en risc d’exclusió, les persones grans o els pacients amb malalties avançades», segons la companyia. El 2020, la Fundació va invertir un total de 502 milions d’euros; en programes socials (292 milions), cultura i ciència (91 milions), investigació i salut (66 milions) i educació i beques (53 milions).

El resultat de la cartera bancària, compost per l’atribució del resultat de les participacions a CaixaBank, The Bank of East Asia (BEA) i Grupo Financero Inbursa (GFI), va assolir el 2020 els 622 milions d’euros, un 17% menys que l’any anterior. CriteriaCaixa ha comptabilitzat en aquest exercici com a resultat extraordinari l’impacte que ha tingut per a CaixaBank la venda del 29% de Comercia Payments i l’ajust de valor de la participació a Erste Bank, l’impacte conjunt del qual ha arribat als -151 milions d’euros a CriteriaCaixa. Després de fer-se la integració de Bankia a CaixaBank, Criteria serà el primer accionista del nou grup bancari.

Per la seva part, el resultat de la cartera industrial i de serveis inclou principalment l’atribució del resultat de les participacions a Naturgy i Saba, així com els dividends de Suez i Telefónica. Aquesta cartera va assolir un resultat de 200 milions d’euros, un 53% menys que el 2019, a causa de l’impacte de la pandèmia tant en l’activitat de la companyia energètica, amb una reducció del resultat ordinari del 51%, com en la de gestió d’aparcaments, amb un resultat atribuït de -48 milions d’euros. Addicionalment, la revisió de la valoració de determinats actius feta per Naturgy va suposar un impacte extraordinari negatiu de 253 milions d’euros als comptes de CriteriaCaixa.

Països de l’OCDE

El negoci immobiliari, gestionat per Inmo CriteriaCaixa i format per una cartera de 2.631 milions d’euros, va generar un resultat atribuït de -17 milions d’euros, a causa del registre de deterioraments de valor de la cartera per un import de 27 milions, com a conseqüència de l’impacte que la Covid-19 ha tingut en la valoració de determinats actius, principalment de caràcter residencial.

Des del 2018 CriteriaCaixa està diversificant la cartera amb la incorpració a noves empreses, geografies i sectors econòmics, prioritzant societats cotitzades de països de l’OCDE amb potencial de creixement i una rendibilitat per dividend adequada. El valor de mercat d’aquesta cartera va arribar al tancament del 2020 als 3.685 milions d’euros, i destaquen les participacions a Cellnex, Suez i Telefónica.

A l’exercici 2020 es va fer una inversió neta de 534 milions d’euros a la cartera de diversificació (889 milions el 2019). Aquest alentiment del ritme inversor s’ha efectuat amb l’objectiu de preservar els nivells de liquiditat adequats per afrontar les adversitats que es poguessin derivar a causa de la crisi.

El deute brut de CriteriaCaixa va ascendir el 2020 a un total de 5.124 milions d’euros, lleugerament per sobre del nivell de l’any anterior. El deute net, en canvi, va disminuir un 4,2%, fins als 4.189 milions d’euros. Al llarg de l’exercici, la companyia va centrar els esforços a fer una gestió activa de l’endeutament per incrementar els nivells de liquiditat, millorar les condicions financeres i allargar els venciments.

En aquest sentit, a l’octubre es va realitzar una emissió de bons sèniors amb venciment a set anys per import de 600 milions d’euros, amb l’objectiu d’amortitzar anticipadament préstecs bilaterals amb un venciment inferior i un cost financer més elevat, així com reforçar la liquiditat.

Notícies relacionades

Després d’aquestes actuacions, la companyia disposa d’«una sòlida situació de liquiditat disponible» que arriba, al tancament del 2020, als 1.360 milions d’euros tenint en compte la caixa i equivalents (935 milions d’euros) i les pòlisses de crèdit no disposades (425 milions d’euros).

Les agències de ràting han ratificat al llarg del 2020 la qualitat creditícia de CriteriaCaixa en ‘BBB+’ per part de Fitch Ratings (amb perspectiva negativa) i en ‘Baa2’ per part de Moody’s (amb perspectiva estable).