Perspectives

El Banc d’Espanya rebaixa al 6% la previsió de creixement del 2021

  • L’organisme empitjora la seva estimació per a aquest any, però eleva al 5,3% la del 2022

  • La taxa d’atur pujarà el 17% en aquest exercici, amb un dèficit públic del 7,7% del PIB i un deute del 117,9%

5
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El primer trimestre del 2021 ha començat amb més debilitat de l’esperat, com a conseqüència de la tercera onada de la pandèmia, i aquesta és la raó principal que ha portat el Banc d’Espanya a retallar en vuit dècimes la seva previsió de creixement per a aquesta any (del 6,8% pronosticat al desembre al 6% actual), mentre que ha millorat les expectatives per al 2022. El Banc d’Espanya preveu ara que el PIB creixerà el 5,3% l’any vinent (davant l’estimació anterior del 4,2%) i l’1,7% el següent, de manera que, al seu escenari central, la recuperació dels nivells de PIB prepandèmia tindria lloc el 2023.

«L’any 2021 anirà de menys a més», va explicar aquest dimarts el director general d’Economia i Estadística del Banc d’Espanya, Óscar Arce, durant la presentació de les noves projeccions de l’organisme. En tot cas, la nova previsió per al 2021, amb un creixement del 6%, queda molt per sota de la formulada a l’octubre pel Govern, que va projectar un avenç del 9,8% per a aquest exercici, impulsat per la inversió vinculada amb els fons europeus. Hi ha la possibilitat que en el Programa d’Estabilitat que l’Executiu ha de remetre a Brussel·les abans del 30 d’abril el Ministeri d’Economia corregeixi en alguna mesura les estimacions que va formular a l’octubre.

El Banc d’Espanya és molt més pessimista que el Govern a l’estimar l’impacte dels fons europeus en el creixement del PIB el 2021. La previsió de l’Executiu d’un creixement del 9,8% es basa en la plena absorció dels 27.000 milions incorporats en els Pressupostos Generals de l’Estat a compte dels fons europeus. El Banc d’Espanya, no obstant, calcula que aquest any amb prou feines podrà ser absorbit el 55% d’aquesta quantitat; la resta es traslladarà a l’any vinent en forma d’un rebot més gran de l’activitat el 2022.

Atur, dèficit i deute

Atur, dèficit i deuteMalgrat el menor creixement previst ara pel Banc d’Espanya per al 2021, les projeccions publicades aquest dimarts milloren l’evolució de l’ocupació respecte al projectat al desembre. L’organisme estima que la taxa d’atur s’elevarà des del 15,5% de la població activa del 2020 a una mitjana del 17% el 2021. En tot cas, aquesta nova projecció, del 17% és inferior a la prevista el desembre (18,3%) i la raó principal té a veure amb la decisió de gener del Govern de prorrogar fins a finals de maig la protecció pública als ertos. Per al 2022 es preveu una taxa mitjana d’atur del 15,1% i per al 2023, del 14,1%.

D’acord a aquestes previsions, el dèficit públic baixarà del 10,5% estimat per al 2020 al 7,7% el 2021 i a 4,8% el 2022. El deute públic arribarà al 117,9% del PIB en aquest exercici.

En relació amb la inflació, el Banc d’Espanya eleva ara a l’1,4% l’IPC mitjà previst per al 2021 (davant el 0,6% que va estimar al desembre). L’organisme considera que el repunt dels preus amb què s’ha iniciat l’any tindrà en gran manera una naturalesa transitòria i que es moderarà en la segona meitat de l’exercici. Per al 2022 i el 2023 es projecten taxes del 0,8% i l’1,2% respectivament, clarament per sota de la referència per a l’estabilitat de preus del 2%.

Tres escenaris

Tres escenarisEl Banc d’Espanya reconeix, en tot cas, «un elevat grau d’incertesa» en les perspectives econòmiques, vinculat a l’evolució de la pandèmia, el procés d’immunització i les seqüeles que tot això pugui deixar sobre el teixit productiu i laboral, en forma de destrucció d’empreses o d’aturada de llarga durada. L’evolució econòmica també dependrà del comportament de les llars (en relació amb el consum i l’estalvi) i dels moviments turístics. Per això, l’escenari central de les projeccions del Banc d’Espanya n’incorpora també dos més d’alternatius, en funció de la millor o pitjor evolució d’aquestes variables.

Al seu escenari més suau de previsions, el Banc d’Espanya eleva al 7,5% i el 5,5% el creixement previst per a aquest any i el pròxim. En el supòsit més sever, les projeccions es retallen al 3,2% i el 4,6% respectivament.

Primer trimestre negatiu

Primer trimestre negatiuL’exercici 2020 va acabar amb una sorpresa positiva en el quart trimestre (amb un creixement del 0,4% malgrat que les estimacions prèvies del Banc d’Espanya havien apuntat una caiguda del 0,8%). El 2021, no obstant, ha començat amb un biaix negatiu, segons ha reconegut la mateixa vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, com a conseqüència de la tercera onada de la pandèmia i de les noves restriccions en l’activitat econòmica. Al seu escenari central, el Banc d’Espanya preveu una caiguda trimestral del 0,4% en el PIB dels tres primers mesos de l’any i desplaça al segon semestre un fort repunt de l’activitat impulsat per l’avenç de la vacunació i una certa recuperació del turisme i del consum privat.

La recuperació plena del turisme, el 2023

Notícies relacionades

Al seu escenari central de previsions, el Banc d’Espanya inclou la possibilitat que en els pròxims trimestres sorgeixin nous brots del virus. Es projecta, a més, que la progressiva administració de les vacunes permeti una retirada gradual de les mesures restrictives del moviment, fins a la seva desaparició pràcticament plena a finals del 2021. També es preveu una progressiva reducció de la taxa d’estalvi de les famílies, tot i que el 2023 encara se situaria per sobre dels nivells prepandèmia. Així mateix, la naturalesa incompleta del procés de vacunació durant els pròxims trimestres faria que els fluxos de turisme receptor no arribin a un grau relativament elevat de normalització fins al 2022.

La previsió central del Banc d’Espanya parteix de l’estimació que en el tercer trimestre del 2021 es podrà recuperar aproximadament la meitat del turisme internacional de l’estiu del 2019. L’organisme projecta que a l’estiu del 2022 es recuperarà el 85% del flux turístic del 2019 abans d’arribar a una equiparació plena el 2023.