Rumb al cotxe elèctric

Seat adaptarà la seva planta del Prat per acoblar bateries elèctriques

  • La marca espanyola espera l’adjudicació de la plataforma de cotxe petit per llançar el primer model 100% elèctric el 2025

  • El consorci alemany al qual pertany Seat ja té experiència en la transformació d’una planta per produir cotxes elèctrics amb la de Brussel·les amb l’Audi A1,. que va donar pas a l’Audi e-tron.

Seat adaptarà la seva planta del Prat per acoblar bateries elèctriques
3
Es llegeix en minuts
Xavier Pérez
Xavier Pérez

Director de Motor de Prensa Ibérica

Especialista en Periodista de motor centrat en el sector de l'automòbil i la motocicleta, així com en totes les árees d'economía relacionades amb la industria de l'automoció, la movilitat sostenible i l'electrifcació.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mentre els polítics de mig Espanya autonòmica mercadegen i s’emboliquen en una pugna sense quarter per rebre una planta de fabricació de cel·les de bateries per a cotxes elèctrics, a Seat no deixen de treballar per adaptar la factoria de Martorell i els seus voltants per rebre ben aviat l’adjudicació del desenvolupament per a la plataforma petita del Grup Volkswagen, amb la qual bastir tot el projecte del primer cotxe elèctric de la marca. 

La firma espanyola (que agrupa Seat i Cupra sota un mateix paraigua) ja comptarà amb un model 100% elèctric a finals d’aquest any, el Cupra Born, tot i que aquest es produirà a Alemanya (Zwickau). No obstant, la candidatura catalana per allotjar la fàbrica de cel·les per a bateries és cada vegada més a prop. Per un simple fet de coherència i de logística. 

Seat invertirà 5.000 milions d’euros fins al 2025 per electrificar la fàbrica de Martorell per adaptar-la a la producció de cotxes elèctrics. La marca ja està construint un laboratori de test de bateries, en què ha invertit set milions d’euros, un espai de 1.500 metres quadrats destinat a validar i provar models de cel·les amb tecnologia liti-ió, bateries de mitjana i alta tensió, així com diferents carregadors, utilitzats en tota la gamma de vehicles electrificats. Actuals i futurs.

Cotxe del segment B

Juntament amb aquest projecte en marxa, Seat té previst (una vegada produïda l’adjudicació oficial de la plataforma per part del Grup Volkswagen) ampliar i adaptar el seu actual centre de components del Prat de Llobregat per convertir-lo en la planta d’acoblament de les bateries, clau per a la producció d’un cotxe elèctric, que posteriorment viatjaran per tren fins a Martorell per ser instal·lades als nous models del segment B 100% elèctrics. Paral·lelament la marca està treballant amb tots els seus empleats per formar-los en matèria d’electrificació al centre de Martorell, dins del pla per allotjar la fabricació del cotxe elèctric.

Una vegada consolidat el projecte, des de Seat i el Grup Volkswagen desenvoluparan la creació d’una fàbrica de cel·les de bateries (que després s’acoblarà al Prat) a prop de Martorell. Aquest punt, on molts volen pescar, serà clau per implementar l’acord amb el Govern espanyol, Iberdrola i altres socis. Des d’aquesta nova fàbrica sortiran els components de les bateries que, segons el president de Seat, Wayne Griffiths, «haurien de donar servei a tota la indústria, no només per al consorci de Seat, no en exclusiva, sinó que hauria de servir per a tots els fabricants de cotxes». La futura planta no tindria sentit a 2.000 quilòmetres d’on es produeixen els cotxes, tot i que l’alternativa a Martorell (per temes polítics) podria passar per Saragossa o València. Fonts pròximes al projecte valoren que el tema no és d’on es treu el liti, sinó on es transforma per fabricar les cel·les. Des de Càceres, on es concentra el jaciment de liti més gran d’Espanya, aposten per aquesta ubicació, tot i que la logística no els juga a favor.

L’exemple belga

L’aposta per la transformació de la planta de Martorell ja té precedents dins del Grup Volkswagen. A Brussel·les. La marca alemanya produïa l’Audi A1, un model petit del segment B, i després de passar el model a fabricar-se a Martorell amb Seat, es va transformar la planta belga per començar a fabricar l’Audi e-tron, el primer model 100% elèctric. El camí per al consorci alemany és, doncs, conegut.

Notícies relacionades

Per cert, qui subministra les cel·les de les bateries per als cotxes elèctrics d’Audi és LG Chem, l’empresa coreana líder en producció de bateries en l’àmbit mundial i una de les empreses que sonaven per a la seva instal·lació als terrenys de Nissan a la Zona Franca. La companyia tecnològica està en expansió i ja ha anunciat una inversió de 3.692 milions d’euros per accelerar la producció de bateries a la seva filial dels Estats Units fins al 2025, cosa que crearà 10.000 llocs de treball.

Paral·lelament, Audi està construint una planta pròpia d’acoblament bateries, a dos quilòmetres de la seva fàbrica d’Ingolstadt a Alemanya, per agilitar la producció de cotxes elèctrics. Com succeirà amb Seat i les seves instal·lacions del Prat. Els últims problemes de subministrament en relació amb les bateries fa que la marca dels quatre cercles aposti per crear la seva pròpia planta de producció de cel·les de bateries.