Nova revalorització

El bitcoin supera la barrera psicològica dels 60.000 dòlars

El suport dels fons d’inversió i de grans empreses reforça el preu de la criptomoneda en els mercats internacionals

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La cotització del bitcoin va superar aquest dissabte la barrera psicològica dels 60.000 dòlars. La criptomoneda manté la tendència a la revalorització consolidada aquest any en el marc d’una situació d’incertesa econòmica internacional derivada de la pandèmia. La cotització va tornar a baixar després de depassar aquesta cota al migdia, hora espanyola. La moneda digital basada en tecnologia blockchain s’està veient beneficiada pel canvi d’actitud dels grans fons d’inversió internacionals i grans empreses que aposten pel bitcoin com a inversió defensiva i complement a alts i baixos d’un altre tipus d’inversions, com l’or. Tesla va anunciar que va sumar al seu balanç el 2020 de l’ordre de 1.500 milions de dòlars en bitcoins. La revalorització d’aquest actiu li hauria reportat en teoria més beneficis que la venda de cotxes al triplicar-se la seva inversió.

PricewaterhouseCoopers (PWC), una de les consultores més grans del món, va anunciar la setmana passada que està disposada a acceptar bitcoins com a mitjà de pagament en els seus serveis d’assessoria. Segons un informe de The Wall Street Journal, PwC està aprofundint cada vegada més en el desenvolupament de plataformes pròpies entorn de les criptomonedes i poder assessorar els clients sobre fons i inversions criptogràfiques, intercanvis de criptomonedes i ofertes inicials de monedes, forma de captació de fons impulsada per criptomonedes.

PwC és la segona gran consultora que se suma al bitcoin i que els accepta com a pagament pels seus serveis. Ernst & Young (EY) a Suïssa també aposta per la mateixa via des del 2017 i més encara després de la posició del Banc Central Suís, que obre noves vies al desenvolupament bancari de les criptomonedes. Fins i tot el BCE planeja la seva pròpia criptomoneda.

A la pràctica, la pujada del bitcoin en les últimes setmanes tensa les cadenes de compravenda de criptomonedes. Álex Fernández, CEO de Bitbase, reconeix que alguns dies pateix unes muntanyes russes en l’activitat de la seva empresa, l’única firma a Espanya amb oficines físiques per a la compravenda de criptomonedes. Els més joves han pujat al carro de les criptomonedes amb ànim d’especular. Hi ha moltes pujades i baixades de preu. Fa uns dies confessava que «la baixada del 20% en un dia em va suposar unes pèrdues de 30.000 euros. Al tenir una xarxa d’oficines i caixers, necessito que cada caixer tingui almenys 20.000 euros fixos. Però la gent, al veure que havia baixat el preu del bitcoin, va tornar a comprar», explica.

Notícies relacionades

Les jornades amb rècord de transaccions se succeeixen. En un sol dia, les botigues de Bitbase mouen de l’ordre de 400.000 euros de compravendes, a una mitjana de 1.000 euros per persona. La comissió aplicada per operació és del 8% en caixer i del 5% en transferències bancàries. Fernández reconeix que els bancs estan interessats en el negoci i que no tardaran a utilitzar molt més el bitcoin en les seves transaccions.

El bitcoin ofereix la seguretat d’una tendència alcista a llarg termini, però també pot patir fortes caigudes, reconeix Fernández. La compravenda actualment es fa amb la presentació del DNI per a operacions de més de 1.000 euros i el mòbil per a les de inferiors a 1.000 euros. Els mitjancers tenen la informació i poden transmetre-la a l’Administració si se’ls demana. La Guàrdia Civil ja té equips especialitzats en l’anàlisi de moviments amb criptomonedes. «Vivim un moment dolç en què tots els nostres clients han guanyat diners en els últims tres anys. BitBase té 30.000 clients actualment amb un model de negoci únic a Espanya, amb xarxa de botigues físiques i assessorament. Existeixen caixers automàtics o ATM de firmes estrangeres, però sense l’assessorament que és tan necessari en una inversió d’alt risc.