ATA

Els autònoms reclamen 6.000 dels 11.000 milions en ajudes que ultima el Govern

  • L’ATA presenta un pla de resistència per a la recta final de la pandèmia, en què destaca la prolongació del cessament d’activitat extraordinari fins a final d’any

Els autònoms reclamen 6.000 dels 11.000 milions en ajudes que ultima el Govern
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’organització d’autònoms ATA reclama al Govern que 6.000 milions d’euros, dels 11.000 milions anunciats per Pedro Sánchez a finals de febrer, vagin destinats via transferències directes als treballadors per compte propi. L’entitat més representativa entre el col·lectiu i vinculada a la patronal CEOE ha presentat aquest dimarts un decàleg de propostes, sota el títol ‘Pla de resistència’, per reforçar els petits negocis i professionals en la recta final de la pandèmia. Destaca la prolongació del cessament d’activitat extraordinari i dels ertos fins a final d’any.

«Esperàvem avui el paquet de mesures», ha declarat en roda de premsa el president de l’ATA, Lorenzo Amor. El Consell de Ministres no debatrà aquest dimarts el pla d’ajudes a empreses, tal com estava previst, a causa de la divisió interna sobre aquesta matèria al si de l’Executiu. Un bloc, liderat pels ministeris d’Economia i Hisenda, pretén prioritzar les reestructuracions de deute i els crèdits participatius; mentre que d’altres, amb lideratges tant del PSOE com d’Unides Podem, advoca per prioritzar les transferències directes. El rol de les comunitats autònomes és un altre punt de fricció que es dilucidarà, presumiblement, en un Consell de Ministres extraordinari aquest divendres.

L’ATA ha considerat que els 3,2 milions d’autònoms haurien de ser el focus del 54,5% de les ajudes promeses. Que aquestes siguin via transferències directes per a aquells negocis o professionals que hagin vist limitada la seva activitat o directament hagin hagut de tancar. És a dir, que prioritzin les caigudes d’activitat i no a quins sectors pertanyen. «No és difícil endevinar a quins autònoms han d’arribar aquestes ajudes», ha afirmat Amor, assenyalant com a col·lectiu prioritari els actuals beneficiaris del cessament d’activitat. Un total de 511.331 treballadors en la nòmina de febrer.

Notícies relacionades

A més d’aquest paquet d’ajudes que el Govern preveu posar en marxa per a curt termini, des de l’ATA també han demanat altres injeccions de recursos més a mitjà termini. «Es fan necessàries aquestes mesures (les ajudes) fins que la ciutadania pugui tornar a omplir els carrers», ha declarat Amor. En aquest sentit, l’entitat ha demanat la pròrroga del cessament d’activitat i els ertos fins al 31 de desembre del 2021, a més del comptador a zero per a aquells treballadors per compte propi que hagin consumit prestació. «El 90% dels autònoms han esgotat el seu període contributiu», ha declarat Amor.

Altres mesures aprovades per la junta directiva de l’ATA i que remetran al Govern és l’ampliació automàtica dels períodes de carència i amortització dels crèdits ICO que hagin sol·licitat autònoms, facilitar les moratòries i ajornaments de cotitzacions i impostos de forma automàtica i l’aprovació immediata d’un règim sancionador per acotar la morositat entre companyies.