Nova presidenta

Mònica Roca, la primera dona al capdavant de la Cambra en 130 anys

Roca relleva aquest dilluns oficialment Canadell en la presidència de la Cambra de Comerç de Barcelona

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Mònica Roca assumeix aquest dilluns la presidència oficial de la Cambra de Comerç de Barcelona en substitució de Joan Canadell, que és diputat electe al Parlament per la candidatura de Junts. Roca assumeix el càrrec d’acord amb el pacte de la candidatura Eines de País en el moment en què va guanyar les eleccions de la institució empresarial el maig del 2019. Roca és la primera dona a estar al capdavant de la Cambra de Barcelona en els 130 anys d’història d’aquesta corporació. Un ple extraordinari que se celebra al migdia ha d’elegir mitjançant votació nominal i secreta dels membres de la Cambra el nou president. Un nou aire entrarà a la Cambra de la mà de Roca, amb el mateix pulmó independentista de Canadell però evident transformació en el seu estil.

Roca (Barcelona, 1969) és una enginyera i científica que ha fundat el grup d’empreses isardSAT, amb seus a Barcelona i Guildford (Regne Unit), que es dediquen a la investigació en l’àmbit de l’observació de la Terra mitjançant el processament de dades d’instruments a bord de satèl·lits artificials, i a la creació de serveis per prevenir i mitigar els efectes del canvi climàtic. El seu perfil professional està més marcat per l’impuls emprenedor que per les formes dels ‘lobbies’ empresarials, més per la capacitat de gestió que per la del lideratge públic. Tot apunta que aquest estil facilitarà una nova etapa de la Cambra, amb més tendència a la col·laboració que a trencar estructures, tant amb altres institucions o l’Administració, com en clau interna.

Notícies relacionades

Roca es va graduar en Enginyeria de Telecomunicacions a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i va obtenir una beca de l’Agència Espacial Europea a la seva seu dels Països Baixos, on va fer el projecte de final de carrera i on va acabar treballant deu anys, sempre en projectes de teledetecció, en satèl·lits ERS-1/2, EnviSat i CryoSat. És precisament en el camp del que s’ha batejat com el nou sector econòmic del ‘new space’ en què Mònica Roca aportarà tot el seu coneixement personal. Ha influït també en les iniciatives en aquest camp procedents del Govern de la Generalitat, amb el projecte de llançament de nanosatèl·lits a l’espai apadrinats pel Govern.

La nova presidenta de la Cambra afrontarà reptes com el d’aconseguir que es reactivi la nova llei catalana de cambres, amb un aliat principal al Parlament o potser al Govern de la mà del mateix Canadell. Aquesta llei és temuda per patronals i sindicats, que consideren que serà una manera de restar-los recursos en favor de la Cambra. Les grans empreses veuen també amb desconfiança el projecte independentista. Abertis, Naturgy i Catalonia Hoteles han decidit abandonar el ple.