Mesures per la pandèmia

El Govern cobrirà fins a 10 milions en costos a empreses a través de les autonomies

  • Les ajudes beneficiaran companyies que hagin perdut almenys el 30% de la seva facturació respecte al 2019

  • El percentatge de costos màxim subvencionable serà del 70% en general i del 90% a les firmes més petites

La vicepresidenta Tercera del Gobierno  Nadia Calvino  comparece en la comision de Asuntos Economicos y Transformacion Digital del Congreso de los Diputados  a 9 de diciembre de 2020   9 DICIEMBRE 2020 NADIA CALVINO ASUNTOS ECONOMICOS TRANSFORMACION DIGITAL CONGRESO DE LOS DIPUTADOS POLITICA ECONOMIA FINANZAS GOBIERNO  EUROPA PRESS R Rubio POOL  09 12 2020

La vicepresidenta Tercera del Gobierno Nadia Calvino comparece en la comision de Asuntos Economicos y Transformacion Digital del Congreso de los Diputados a 9 de diciembre de 2020 9 DICIEMBRE 2020 NADIA CALVINO ASUNTOS ECONOMICOS TRANSFORMACION DIGITAL CONGRESO DE LOS DIPUTADOS POLITICA ECONOMIA FINANZAS GOBIERNO EUROPA PRESS R Rubio POOL 09 12 2020 / EUROPA PRESS R Rubio POOL

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El Govern ha decidit finalment cobrir part dels costos fixos (com el lloguer i els subministraments) d’empreses viables en problemes per la pandèmia a través de les comunitats autònomes, una possibilitat avançada dimecres per aquest diari. La Comissió Europea va aprovar el 22 de febrer l’ampliació del marc espanyol d’ajudes d’Estat i en aquest es recull que l’Executiu s’ha compromès que l’«ajuda global no superarà els 10 milions d’euros» per companyia, com exigeix Brussel·les.

Aquest serà per tant el límit màxim d’ajudes directes per a costos que podrà rebre cada empresa del pla d’11.000 milions que Pedro Sánchez va anunciar la setmana passada, si bé les que ja hagin percebut el suport dels seus governs autonòmics o ajuntaments podran obtenir com a màxim la diferència entre el que ja hagin ingressat i els 10 milions, ja que el límit s’aplica al conjunt d’ajudes públiques.

«L’ajuda s’atorgarà en forma de subvencions directes, avantatges fiscals i de pagament, avançaments reemborsables, garanties, préstecs i capital social, sempre que el valor nominal total de les mesures es mantingui per sota del límit global dels 10 milions d’euros per empresa. Totes les xifres utilitzades han de ser brutes, és a dir, abans de deducció d’impostos o altres càrrecs», recull el document de la Comissió Europea, que destaca que les companyies que ja tinguessin problemes al tancament del 2019 no es podran beneficiar del nou recolzament. 

Les ajudes es podran concedir fins al 31 de desembre i podran finançar els costos fixos no coberts pels resultats de les companyies entre l’1 de març de l’any passat i el final del 2021. Les podran rebre les empreses que hagin tingut una caiguda del seu volum de negoci d’almenys el 30% el 2020 o el 2021 en comparació amb el mateix període del 2019. L’ajuda no podrà cobrir més del 70% dels costos fixos de la firma, tret que siguin micro o petites empreses, en aquest cas el límit serà del 90%. Les pèrdues en el resultat final seran considerades costos fixos i el recolzament es podrà concedir segons les pèrdues previstes en el futur, si bé caldrà tornar la quantitat excedent si els números vermells finals són més petits del que s’esperava.

Ajudes de capital

Aquestes ajudes directes, juntament amb els fons que es destinaran a convertir part dels crèdits bancaris amb aval públic de l’ICO en instruments de capital, seran les dues grans partides del pla d’11.000 milions. El paquet també inclourà un recolzament de capital a empreses mitjanes no vinculat als préstecs ICO. La partida que es destinarà a aquesta finalitat serà menys rellevant que les que es dedicaran als altres dos fons, ja que la mesura està concebuda com una tercera línia de recolzament per quan les ajudes directes i la reestructuració dels crèdits no hagin sigut suficients. S’instrumentarà a través de Cofides, segons ha informat ‘El País’, una empresa controlada pel Ministeri d’Indústria, participada pel Santander, el BBVA i el Sabadell, i dedicada a promoure la inversió a països en desenvolupament i la internacionalització d’empreses espanyoles.

Notícies relacionades

Com va avançar EL PERIÓDICO, l’Executiu té previst aprovar el pla a la reunió del dimarts que ve, tret d’un retard que ara com ara es considera poc probable. El projecte ja ha passat per la Comissió Delegada del Govern per als Afers Econòmics i aquest divendres ha sigut analitzat per la Comissió General de Secretaris d’Estat i Subsecretaris, l’òrgan que prepara les qüestions que es debatran i aprovaran a les reunions del Consell de Ministres.

Conjuntament amb el pla, el Govern té previst aprovar l’ampliació de la moratòria dels concursos de creditors forçosos més enllà del 14 de març, com va informar aquest diari fa dues setmanes. El que anirà a un Consell de Ministres posterior serà el marc de reestructuració dels crèdits ICO, que en principi s’articularà a través d’un codi de bones pràctiques que assumiran les entitats i en què la quitació en el deute serà finalment limitada i utilitzada com a últim recurs. L’esmentat marc serà el que vehicularà les conversions de deute en capital previstes en el pla dels 11.000 milions.