Sector immobiliari

La logística dispara el seu valor i el comerç s’enfonsa per la pandèmia

  • Els immobles industrials van augmentar la seva valoració un 4% i el ‘retail’ la va reduir un 8% el 2020

  • La valoració de les socimis espanyoles cotitzen amb un descompte del 41% del valor net dels seus actius

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

La crisi sanitària ha tingut un clar efecte en les valoracions del sector immobiliari que s’ha traduït en un clar augment de valor de les activitats logística i residencial, mentre que els actius pertanyents a ‘retail’ (activitat comercial) i oficines van experimentar un ajustament a la baixa a les seves valoracions, segons mostren les dades relatives al quart trimestre de l’Índex-CBRE, que medeix les valoracions d'actius immobiliaris pertanyents a empreses cotitzades, i que representen el 46,5% de la capitalització total d'aquest tipus de vehicles dins del mercat borsari espanyol (Ibex 35, Mercat Continu i MAB).

Les últimes dades de l’índex mostren que l’ajustament anual del valor dels immobles del sector ‘retail’ va registrar una caiguda del 8,23%, mentre que a oficines va ser del 2,19%. Per contra, els actius del sector logístic, un dels que més interès ha despertat entre els inversors, van incrementar el seu valor un 4%, i el segment residencial (0,69%), també va ser molt resistent durant la pandèmia.

L’índex analitza prop de 285 immobles amb un valor afegit superior als 10.000 milions d’euros. Les valoracions dels 84 actius logístics analitzats (que sumen més de 3,2 milions de metres quadrats de superfície i un valor afegit de 2.200 milions d’euros) llança una revalorització anual del 4%.

Aquesta evolució a l’any es manifesta també en les dades del quart trimestre, amb una variació trimestral del 2%. «El sector logístic està molt ben posicionat per atraure capital institucional i és probable que en els pròxims mesos s’incrementi l’interès per part d’altres sectors, especialment del ‘retail’, a més d’un augment significatiu a les operacions de ‘sale & leaseback’«, explica Fernando Fuente, de CBRE Espanya.

Al segment del residencial, un dels sectors més resilients i que ha mostrat una gran fortalesa a la recta final de l’any, l’anàlisi de 128 actius valorats en prop de 2.300 milions d’euros mostra una revalorització anual del 0,69%, i d’un 1,8% trimestral. «Les perspectives positives per a aquest any, amb una previsió de demanda en creixement i un elevat interès de l’inversor institucional en aquest segment, explica que a l’índex el residencial hagi tancat l’any en positiu», comenta Fuente.

Evolució de la capitalització

Notícies relacionades

Pel que fa a l’evolució de la capitalització de les 76 socimis que cotitzen al BME Growth i la capitalització de les quatre grans de l’Ibex i el Mercat Continu, s’observa com des del febrer del 2020 ha tingut una caiguda en la capitalització del 4% fins a la data actual (a causa del poc ‘free float’ d’aquest mercat), mentre que la suma de les capitalitzacions de les quatre grans, amb Merlin, Colonial i Lar, entre elles, ha caigut un 33% des del febrer del 2020 (van arribar a caure un 48% al març del 2020) davant una caiguda de l’Ibex 35 d’un 17% des del febrer del 2020.

La conclusió d’aquesta anàlisi per a Daniel Zubillaga, responsable de consultoria CBRE Espanya és que «el mercat immobiliari s’ha vist més penalitzat que l’índex general de referència a Espanya, ja que les quatre grans han caigut gairebé el doble del que ho ha fet l’índex general des del febrer del 2020». D’altra banda, referent a les cotitzacions respecte al NAV (valor net dels actius), la suma d’aquestes quatre cotitza amb un descompte del 41% a tancament del 2020 davant les cotitzades europees, que registren un descompte del 20,5%.