El problema de la vivenda

Organitzacions immobiliàries denuncien a la fiscalia un manual d’Arran que fomenta les okupacions

  • El sector considera que el tutorial fomenta que es portin a terme delictes de diferent índole

  • Acusa l’Administració catalana d’elevada permissivitat i alguns partits de fomentar el fenomen

matar-okupaci

matar-okupaci

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

Mitjana dotzena d’entitats catalanes representatives del sector de la vivenda i del sector immobiliari han presentat una denúncia davant la fiscalia demanant que esbrini i identifiqui els responsables de l’elaboració i publicació d’un manual que descriu mètodes per portar a terme l’ocupació de propietats immobiliàries, difós a la pàgina web d’Arran, l’organització política juvenil connectada amb la CUP, anomenat ‘Llibre d’okupació’. El manual consta de 100 pàgines amb infografies, entrevistes amb experiències, consells i assessorament jurídic per evitar la desocupació, una vegada s’ha entrat en un immoble. S’explica en detall quines eines són necessàries per forçar una porta, per fer enllaços en el subministrament elèctric i per manipular els comptadors de subministraments.

«Sens dubte es tracta d’un document que incita amb caràcter públic a la delinqüència i a la provocació de delictes de diferent índole, contemplats en l’article 18 del Codi Penal», assenyala un comunicat firmat pel Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida, el Consell de Col·legis Territorials d’Administradors de Finques de Catalunya, el Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària, l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya, el Consell Català de Col·legis d’Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya, el Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya i l’Associació de Promotors de Catalunya.

Més nombre d’ocupacions

Notícies relacionades

Les organitzacions del sector immobiliari lamenten que Catalunya sigui el territori d’Estat en què es produeixen més ocupacions il·legals, el 2019 van augmentar un 70%, mentre que a Madrid –una àrea igual de densa en població– van disminuir un 12%, es remarca. «L’explicació es pot trobar en el foment de l’ocupació il·legal per part d’alguns partits i que hi ha més permissivitat de les administracions a Catalunya, davant les dificultats d’allotjament de les famílies, i de mesures de polítiques de vivenda demagògiques, poc eficaces i amb pocs recursos pressupostaris», afirma el comunicat. I afegeix que les administracions han renunciat a complir el mandat constitucional del dret a la vivenda (article 47 de la Constitució), que estableix que els poders públics promouran les condicions i les normes pertinents per fer efectiu aquest dret. «El decret llei 17/2019, traspassa als propietaris de vivendes ocupades aquesta responsabilitat, obligant-los a un lloguer social a llarg termini que no cobreix en gaires casos les despeses de funcionament i manteniment, amb l’amenaça de multes coercitives exorbitants. Cap altre país de la UE té una legislació que comporta la legalització de l’ocupació.

Recorda, així mateix, que el decret llei 17/2019 ha sigut declarat anticonstitucional i nul en aquest aspecte i altres articles en la sentència 16/2021 del TC. «Aquesta sentència del TC constitueix una oportunitat per a una nova reflexió sobre com s’han d’abordar les situacions de vulnerabilitat en l’accés a la vivenda, amb mesures de política d’allotjament eficaces i d’acord amb el marc constitucional. Les entitats signants ho demanem i oferim la plena disposició», afirma el comunicat.