Procés judicial

Rato acusa la fiscalia i Hisenda de portar a terme una investigació «extrajudicial»

  • Sol·licita al jutge la nul·litat de tota la documentació que forma part d’aquestes indagacions

3
Es llegeix en minuts

L’exministre d’Economia Rodrigo Rato ha acusat el ministeri fiscal, l’Agència Tributària i la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, així com el Eervei de Prevenció del Blanqueig (Sepblac), de portar a terme una investigació «extrajudicial i prospectiva» en contra seu en el marc de la causa que s’investiga al Jutjat d’Instrucció número 31 de Madrid pel presumpte origen il·lícit del seu patrimoni.

En un escrit enviat al jutge, ha denunciat que la documentació aportada per l’UCO i per l’Oficina Antifrau (ONIF) que es va entregar a les parts el mes de gener passat «és la prova evident i gràfica de la investigació extrajudicial i prospectiva que s’ha realitzat des de fa més de sis anys respecte de la persona de Rodrigo Rato i el seu entorn més pròxim».

«En efecte, s’ha portat a terme una investigació paral·lela, a l’esquena del jutjat i de les defenses, coordinada per l’UCO, l’AEAT, el Sepblanc i la representant del ministeri fiscal adscrita a aquesta causa», ha afirmat la defensa del que va ser vicepresident del Govern.

En conseqüència, ha sol·licitat a l’instructor la nul·litat de tota la documentació que formaria part d’aquesta «investigació paral·lela», per haver-se obtingut –segons afirma– sense mandat judicial, per referir-se a persones i empreses que «no tenen relació amb aquesta causa» o per estar relacionada amb peces separades ja arxivades. L’advocada de Rato ha exigit que tota aquesta informació sigui exclosa del patrimoni probatori, si bé alhora ha plantejat que, «a efectes probatoris i de constància», s’uneixi a «una peça separada documental reservada a la qual tinguin accés les parts amb interès legítim per a la defensa dels seus interessos processals».

A més, ha advertit que «aquesta actuació té greus conseqüències processals», i anticipa que «fins i tot podria comportar una responsabilitat patrimonial i danys per mal funcionament de la Justícia».

«I és que l’actuació dels funcionaris que denunciem, que han investigat sense parar tots els moviments del meu patrocinat i totes les societats amb les quals ell o les persones del seu cercle més pròxim han tingut alguna relació –des dels anys 90–, suposa un groller i absolut malbaratament de recursos públics, amb l’única finalitat de construir una causa ad hoc contra Rodrigo Rato –que sis anys més tard segueix en fase d’instrucció–», ha esgrimit.

Informació de familiars i empreses

Com ja va fer en un altre escrit dirigit al jutjat d’instrucció en la mateixa data, 16 de febrer, la defensa de Rato ha retret als investigadors que hagin inclòs informació relativa als «seus familiars i empreses que no tenen res a veure amb aquest procediment».

Referent a això, ha destacat un correu electrònic titulat ‘Informació familiar RR’, de maig del 2017, pel qual l’Agència Tributària remet a l’UCO documentació sobre María Soledad Rato Bernaldo. L’AEAT crida l’atenció sobre «un sepblac del 2009 de la famosa tieta de Rato». «No té desperdici», comenta a la Unitat Central Operativa.

Notícies relacionades

Entre els familiars que, d’acord amb l’escrit, «s’han investigat sense pudor», hi ha la seva filla Ana Rato Alarcó, de qui es diu en la documentació que la seva operativa bancària «no seria la normal d’una estudiant, ja que rep transferències d’una cartera de fons d’inversió», amb la qual cosa els investigadors sospiten que Rato podria haver-li traspassat patrimoni «a fi d’evitar possibles embargaments derivats de les seves responsabilitats penals».

També ha expressat la seva «sorpresa» al trobar entre la documentació rebuda «informes realitzats pel Sepblac dels quals no s’ha facilitat còpia a les parts». «Però més sorprenent resulta, si és possible, assabentar-se que aquest servei executiu ha estat investigant el nostre patrocinat i el seu entorn familiar ¡des del 2014! –és a dir, abans de la incoació d’aquest procediment– ¡i fins el 2018! –amb la causa ja judicialitzada–», ha emfatitzat.

Temes:

Rodrigo Rato