Balanç de l’exercici

Ercros redueix els beneficis el 79,8% i no retribuirà l’accionista a compte del 2020

La química va arribar a unes vendes de 547 milions (-14,3%) i uns guanys nets de 6,25 milions

Ercros redueix els beneficis el 79,8% i no retribuirà l’accionista a compte del 2020
2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Ercros va registrar l’any passat uns beneficis nets de 6,25 milions d’euros el 2020, xifra que reflecteix una retallada del 79,8% respecte a l’any anterior. La dismminució de la xifra de vendes en l’àrea química relacionada amb el clor i la química intermèdia va ser la causa principal d’un balanç negatiu de l’exercici, malgrat que l’àrea farmacèutica es va mantenir estable. Ercros va arribar a unes vendes de 547 milions d’euros davant els 639 milions del 2019, amb una variació del -14,3% pel descens dels preus de la sosa i dels derivats clorats. L’import dels productes venuts va caure més que les tones venudes (-14,3% i -8,0%, respectivament). El president d’Ercros, Antoni Zabalza, durant la presentació dels resultats per videoconferència, ha explicat que preveu que l’onada de fred que han patit aquest any els EUA, amb problemes de producció a la zona, elevi els preus internacionals per l’escassetat de PVC, sosa i altres productes fonamentals per a la química bàsica.

Malgrat un exercici en el qual han predominat les dades negatives, Zabalza ha considerat que el sector «està en fase de recuperació tot i que no ho reflecteixin encara els números» i que Ercros en particular disposa d’«una sòlida posició financera per la reducció del deute». El patrimoni total es va reduir en el 2020 respecte del 2019 en 7,9 milions d’euros, en gran part perquè el benefici generat a l’exercici va ser inferior a l’import destinat a la retribució a l’accionista, 14,1 milions d’euros. Gràcies a l’augment en el flux de caixa lliure va ser possible pagar la remuneració a l’accionista amb càrrec al benefici del 2019 i reduir el deute financer net en 25,3 milions d’euros.

Accionistes

Notícies relacionades

Ercros ha anunciat que descarta retribuir l’accionista a compte del 2020. El benefici per acció d’Ercros el 2020 (0,0610) va ser inferior al mínim requerit per la política de remuneració a l’accionista (0,10), raó per la qual, malgrat haver complert dos altres requeriments –ràtio d’endeutament financera neta sobre ebitda (1,68) inferior a 2,0 i ràtio d’endeutament financera sobre el patrimoni total (0,30) inferior a 0,5– i d’acord amb els criteris fixats en la política de retribució a l’accionista, no és possible remunerar l’accionista amb càrrec al benefici del 2020.

Per Zabalza, aquesta decisió no hauria de posar en dubte els efectes positius de la política de retribució a l’accionista, ni el compromís d’Ercros per tornar a retribuir l’accionista el pròxim exercici: «No tinc cap mena de dubte perquè es pugui donar dividend a compte dels resultats del 2021», ha dit Zabalza. En el període 2016-2020, Ercros va retribuir l’accionista amb 60,4 milions d’euros, dels quals 21,2 milions corresponen a dividend i 39,2 milions a recompra d’accions. Davant la situació, el consell d’administració ha acordat reprendre la recompra d’accions (a partir de l’1 de març, sota l’encara vigent cinquè programa de recompra) per a la seva amortització com a part de la remuneració a l’accionista amb càrrec al benefici del 2021.