reivindicació

Els empresaris catalans diuen «prou»

Diverses organitzacions, des de Foment a la Pimec, el Cercle d’Economia i entitats culturals i socials preparen un acte reivindicatiu el 4 de març

A més de condemnar tota mena de violència, els promotors exigeixen al Govern i l’Ajuntament de Barcelona que garanteixin l’ordre i prioritzin la recuperació

Els empresaris catalans diuen «prou»
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cansament. Aquest és el sentiment de molts empresaris catalans, que han decidit organitzar un acte el 4 de març per manifestar el seu esgotament i rebuig als actes vandàlics amb què van acabar les manifestacions a Barcelona i altres ciutats dels últims dies i que tornen a estar previstes per aquest dissabte. Els organitzadors també pretenen exigir al Govern i l’Ajuntament de Barcelona que prioritzin les mesures per a la recuperació i la defensa de l’activitat econòmica.

L’objectiu de l’acte, que té el lema provisional ‘Ja n’hi ha prou. Centrem-nos en la recuperació’, és que hi participin el màxim d’entitats, des de les patronals Foment del Treball i Pimec, així com el Cercle d’Economia i el Círculo Ecuestre, l’Institut Agrícola Català Sant Isidre i gremis de tots els sectors, des de l’hostaleria, als hotels, la restauració i el comerç, de les agències de viatges fins a les organitzacions culturals i socials.

Els promotors, la idea dels quals ha sorgit després de les denúncies plantejades diumenge passat per Foment del Treball després dels greus incidents al final d’una de les manifestacions celebrades a Barcelona, emplacen tant el Govern de la Generalitat com l’Ajuntament de Barcelona, a mantenir la seva «legitimitat democràtica i autoritat». Al seu torn els exigeixen que evitin caure en mans de l’«activisme al carrer» i que garanteixin l’ordre públic i el lliure i pacífic exercici dels drets i llibertats de tothom, segons fonts coneixedores del manifest que s’està elaborant. L’acte, que es pretén que sigui molt representatiu i multitudinari –dins les possibilitats que ofereixen les restriccions sanitàries per la pandèmia– es podria celebrar a l’Estació del Nord de Barcelona.

Defensa de la policia

A més de remarcar el seu «màxim recolzament» als cossos de seguretat i retreure que alguns partits no facin el mateix, exigeixen que no es posin en dubte públicament les actuacions policials portades a terme en resposta a la violència i els actes vandàlics i recorden que la policia és «una institució democràtica que defensa els drets i les llibertats». Els empresaris reclamen que es constitueixi a Catalunya un Govern «estable» i que se centri a resoldre i atenuar les dificultats socials, econòmiques i laborals sorgides arran de la crisi per la pandèmia.

Notícies relacionades

A l’Executiu català en funcions i al futur que es constitueixi li reclamen que defensi l’economia productiva, l’ocupació i l’estat del benestar i que situï la recuperació econòmica i la cohesió social com a prioritats. Per tot això creuen necessari un pacte en què participin totes les forces polítiques i els representants econòmics i socials. Les organitzacions participants, alhora que remarquen la fortalesa que aporta la col·laboració publicoprivada, destaquen que un dels seus objectius, després de la renovació del Parlament amb les eleccions del 14 de febrer, és recuperar «la millor Barcelona», entre les característiques de la qual hi ha la de ser motor econòmic, la cohesió social o la tolerància.

Segons fonts de l’organització, des que diumenge passat hi va haver les crítiques per part del president de Foment, Josep Sánchez Llibre, que en una entrevista amb Europa Press defensava una «revolta pacífica de l’empresariat», s’han produït nombroses adhesions d’empreses i entitats que volen manifestar el seu esgotament amb la situació que s’està vivint.