Nou litigi d’Epic Games

El creador de Fortnite demanda Apple davant Brussel·les per abús de posició dominant

No només ha danyat sinó que ha «eliminat per complet» la competència en els segments de distribució d’aplicacions, denuncia l’empresa de videojocs

2
Es llegeix en minuts

Epic Games, desenvolupadora del popular videojoc Fortnite, ha presentat una demanda contra Apple davant la Comissió Europea per abús de posició dominant mitjançant l’ús de «restriccions anticompetitives» en l’ecosistema dels iPhone, segons ha informat l’empresa aquest dimecres en un comunicat.

Epic assegura que Apple, mitjançant «una sèrie de restriccions anticompetitives ben dissenyades», no només ha danyat sinó que ha «eliminat per complet» la competència en els segments de distribució d’aplicacions i processament de pagaments en l’ecosistema d’iOS, el sistema operatiu que Apple fa servir als seus dispositius mòbils.

«Apple utilitza el seu control sobre l’ecosistema d’iOS per beneficiar-se a si mateixa mentre bloqueja altres competidors, i la seva conducta és un abús de posició dominant i un incompliment de la legislació de competència de la Unió Europea», ha remarcat la companyia.

La demanda davant Brussel·les s’uneix als litigis que Epic Games ha iniciat als Estats Units, el Regne Unit i Austràlia.

«El que està en joc és el futur de les plataformes mòbils. Els consumidors tenen el dret d’instal·lar aplicacions de fonts de la seva elecció i els desenvolupadors tenen el dret de competir en un mercat just», ha afirmat el fundador i conseller delegat d’Epic Games, Tim Sweeney.

El conflicte entre Epic Games i Apple va començar fa diversos mesos, quan el creador de Fortnite va habilitar en la versió del joc per a iOS una plataforma de pagament diferent de la d’Apple, cosa que li permetia saltar-se la comissió del 30% que Apple imposa a les transaccions. Davant això, que no està permès per les polítiques de la botiga d’aplicacions d’Apple, l’empresa de Cupertino va bloquejar les actualitzacions de Fortnite.

Així mateix, Epic Games no ha pogut publicar en iOS la seva botiga digital de videojocs perquè no ha rebut autorització per part d’Apple. L’empresa ha acusat el fabricant de l’iPhone que això també és una conducta anticompetitiva perquè la mateixa Apple va llançar al mercat el seu servei Apple Arcade, que és un servei de subscripció i distribució de videojocs per a mòbils.

Notícies relacionades

«Això és molt més gran que Epic contra Apple, tracta sobre si els consumidors i els desenvolupadors poden fer negocis junts directament en plataformes mòbils o si estan obligats a utilitzar canals monopolístics en contra dels seus desitjos i interessos», ha assegurat Epic Games.

La demanda d’Epic no és l’única que afronta Apple per les seves restriccions en iOS. El 2019, Spotify va presentar una demanda similar contra l’empresa per competència deslleial, ja que la comissió del 30% obligava a apujar els preus per sobre del servei Apple Music.