Mobilitzacions

CCOO i la UGT urgeixen el Govern central a derogar la reforma laboral: «O hi ha BOE o les mobilitzacions només han fet que començar»

  • Els sindicats majoritaris convoquen concentracions a 50 ciutats, amb l’objectiu de pressionar el Govern central perquè acceleri la derogació de la reforma laboral i reprengui la pujada del salari mínim

CCOO i la UGT urgeixen el Govern central  a derogar la reforma laboral: «O hi ha BOE o les mobilitzacions només han fet que començar»
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

CCOO i la UGT han tornat a sortir al carrer i activar les seves mobilitzacions després de gairebé un any ‘confinats’ per la pandèmia. Les centrals van veure com el virus deixava en repòs les taules del diàleg social en les quals començaven a abordar una primera derogació de la reforma laboral del PP. Fins al punt que el Primer de Maig del 2020, en què esperaven celebrar una primera victòria en aquest sentit, ho van haver de reivindicar telemàticament i sense manifestacions als carrers. Aquest dijous les centrals amb representació majoritària han organitzat concentracions a 50 ciutats sota el lema «Ara sí que toca», amb l’objectiu de pressionar el Govern espanyol perquè acceleri la derogació de la reforma laboral i reprengui la pujada del salari mínim.

«O hi ha BOE o les mobilitzacions només han fet que començar», ha afirmat el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez. La concentració celebrada a Madrid ha tingut lloc davant l’edifici del Ministeri d’Economia, dirigit per Nadia Calviño, representant de l’ala més conservadora de l’Executiu i contrària a algunes de les tesis sindicals.

Aquest dijous 11 de febrer es compleixen nou anys i un dia des que el Govern del PP, presidit per Mariano Rajoy, va donar llum verda al Consell de Ministres a l’aprovació del reial decret amb les línies mestres de la seva reforma laboral. Gairebé una dècada més tard, els pilars d’aquesta reforma continuen intactes i els sindicats han reactivat les seves mobilitzacions per pressionar l’Executiu de Pedro Sánchez perquè comenci a enderrocar-los i a construir obra nova. «Ara sí que toca obrir aquestes taules de negociació per corregir la reforma laboral, per buscar un model laboral molt més modern, que elimini la precarietat laboral al nostre país i garanteixi les pensions», ha declarat el secretari general de CCOO, Unai Sordo.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, va avançar en la seva recent entrevista a EL PERIÓDICO que una primera part d’aquesta reforma laboral, el referent a la «modernització de la negociació col·lectiva» (segons la nomenclatura traslladada a Brussel·les), estarà derogada abans de finalitzar el present exercici. Aquell referent a l’ampliació de la ultraactivitat, la recuperació de la prevalença del conveni sectorial sobre el d’empresa i a la limitació de la capacitat unilateral de les empreses per imposar modificacions substancials de les condicions de treball.

Desencallar l’SMI

Notícies relacionades

En paral·lel a la derogació de la reforma laboral, les centrals també han exigit al Govern central reobrir les negociacions per apujar el salari mínim interprofessional (SMI), actualment en 950 euros. Les converses van quedar suspeses a finals de l’any passat, quan la divisió al si del Govern i l’oposició patronal va provocar que finalment una majoria en el Consell de Ministres es decantés per la congelació. En principi, el compromís del Ministeri de Treball era tornar a abordar aquesta qüestió al llarg del 2021 per no deixar tot l’exercici l’SMI congelat. «¿Les senyores que estan netejant als Ministeris tenen menys drets [que els funcionaris]?», s’ha preguntat el líder de la UGT.

Les concentracions convocades per CCOO i la UGT han tingut lloc a 50 de les principals ciutats d’Espanya, amb l’excepció de Catalunya. A les quatre províncies catalanes les centrals han decidit moure les seves manifestacions al 18 de febrer, per així no interferir en la campanya electoral per al Parlament.