Manifestacions

L’hostaleria diu «prou» i reclama ajudes directes de forma immediata

  • Els representants de les principals patronals adverteixen el Govern que «si es produeix un perjudici cal indemnitzar-lo»

L’hostaleria diu «prou» i reclama ajudes directes de forma immediata
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Els representants de les principals associacions del sector hoteler –Hostaleria d’Espanya, Hostaleria de Madrid i l’Associació Madrilenya d’empreses de restauració (AMER)– han trencat diversos plats contra el terra davant del Ministeri d’Hisenda en un acte simbòlic per dir «prou» a la falta d’ajudes directes del Govern. «Ja n’hi ha prou de ser els que paguen els plats trencats de la crisi del coronavirus», ha assenyalat el president d’Hostaleria d’Espanya, José Luis Yzuel.

Una protesta que s’ha reproduït en altres regions d’Espanya a l’uníson, amb l’objectiu de posar en marxa unes ajudes tan reclamades com necessàries per al sector. Segons les xifres d’aquesta patronal, des de l’inici de la crisi han tancat 85.000 establiments davant una caiguda de la facturació mitjana del 50% respecte a l’any 2019, cosa que suposa 70.000 milions menys d’ingressos. Per això, fa mesos que reclamen ajudes directes per un total de 8.500 milions d’euros per donar oxigen a un sector que es dessagna per les restriccions a l’activitat derivades del coronavirus.

«Podem arribar a entendre que s’estigui actuant per l’interès general, per lluitar contra la pandèmia, però tot i que sigui per l’interès general, si es produeix un perjudici cal indemnitzar-lo», ha explicat el secretari general de la patronal, Emilio Gallego. El representant dels hotelers ha posat com a exemple una expropiació per construir una autopista o una línia de l’AVE. «Sempre hi ha una indemnització a aquesta restricció de l’activitat econòmica i això és el que ha faltat en aquesta situació», ha afegit.

Notícies relacionades

Per això, i davant la falta d’ajudes que, no obstant, reconeixen que cada vegada veuen més pròximes, els hotelers s’han organitzat per presentar diferents demandes en l’àmbit estatal, per les declaracions per l’estat d’alarma decretat l’any passat, i davant les 17 comunitats autònomes. «Nosaltres el que hem plantejat és a través de les associacions amb un parell de despatxos fer que sigui senzill, fàcil i econòmicament molt accessible», ha explicat. En concret, el preu se situa en l’entorn dels 200 euros per propietari d’un bar o restaurant, mentre que la indemnització que reclamen dependrà del perjudici individual, és a dir, de la caiguda de facturació de cada un, però a través d’una defensa conjunta.

Tot mentre anhelen una acceleració de les vacunes per aconseguir una recuperació que temen que no arribarà per Setmana Santa sinó a l’estiu. «Per això són tan importants les ajudes al més aviat possible, perquè sinó les empreses no aguantaran», ha reblat.

Temes:

Bars Restaurants