Ramaderia

Planas i Ribera s’enfronten pel llop

El Ministeri d’Agricultura s’oposa que l’espècie passi a tenir un estatus d’especial protecció, com defensa el Ministeri de Transició Ecològica

Planas i Ribera s’enfronten pel llop
1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, s’ha mostrat avui completament en desacord amb la proposta que el llop passi de ser espècie protegida a ser de protecció especial. La mesura prohibiria la caça del llop a tot Espanya. «No estic d’acord i considero que l’espècie té una protecció suficient», ha dit Planas durant la presentació d’un acord entre Lidl i UPA per fixar un preu mínim de cost de l’oli d’oliva tradicional. Segons Planas, els llops van ser la causa l’any passat de 592 incidents amb ramaderies, que van suposar el pagament de 252.000 euros de l’agroassegurança. «Comparteixo la preocupació dels ramaders amb la proposta que el llop tingui una protecció especial, el que cal buscar és un just equilibri», ha afegit Planas.

Notícies relacionades

La Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA) ha qualificat de «decisió errònia» la inclusió del llop dins del llistat d’espècies de protecció especial, cosa que implicarà que no es podrà controlar l’espècie mitjançant caces controlades. UPA creu que la decisió, impulsada pel Ministeri per a la Transició Ecològica, que dirigeix Teresa Ribera, «ignora plenament» les demandes dels ramaders, així com de les comunitats autònomes amb presència de llops, que s’han mostrat rotundament en contra d’aquest blindatge del llop.

Els agricultors consideren que el llop a Espanya no es troba en perill d’extinció. Al·ludeixen que els experts reconeixen que l’espècie s’ha expandit de manera important en els últims anys, causant danys importants a la ramaderia extensiva, sobretot a Castella i Lleó, Astúries, Galícia, Cantàbria, Comunitat de Madrid, La Rioja i Euskadi, que són els territoris amb presència de llops a la península Ibèrica. «Fa molts anys que el llop no està perseguit a Espanya. Ho estem els ramaders, i aquesta nova decisió ho demostra», protesta UPA, que no descarta començar un procés de mobilitzacions davant el que consideren pot ser «la rematada final» a la ramaderia extensiva i al medi rural.

Temes:

Agricultura