La Comissió Europea diu que les regles de la UE «prohibeixen» al BCE condonar el deute

  • La presidenta del Banc Central Europeu evita pronunciar-se sobre el debat al Parlament Europeu

  • Lagarde afirma que un desemborsament ràpid dels fons de reconstrucció podria impulsar el creixement ja aquest any

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La cancel·lació del deute dels Estats membres en mans del Banc Central Europeu (BCE) vinculat a la crisi del coronavirus, tal com han reclamat un centenar d’economistes en un manifest liderat per Thomas Piketty i subscrit per una vintena d’economistes espanyols, no és possible perquè va contra les regles de la UE. La Comissió Europea va concloure així el debat aquest dilluns recordant «que l’article 123 del Tractat ho prohibeix», va explicar la portaveu Marta Wieczorek recordant les paraules pronunciades el cap de setmana per la presidenta de l’institut monetari europeu, Christine Lagarde, que ja va desestimar la idea qualificant la condonació d’«inconcebible».

Precisament, Lagarde va eludir pronunciar-se de nou sobre aquesta polèmica durant el debat sobre l’informe anual del BCE celebrat aquest dilluns a l’Eurocambra, tot i que van ser diversos els eurodiputats que van recolzar la idea com el grec de Syriza, Dimitrios Papadimoulis, que va reclamar «la condonació de tot el deute provocat per la pandèmia». Davant aquesta reivindicació, la presidenta del BCE va defensar el desemborsament ràpid dels fons del pla de recuperació perquè si s’aplica com està planejat «podria ajudar a impulsar el creixement econòmic a partir d’aquest any».

Notícies relacionades

També va avisar que és «essencial» que els fons de Next Generation EU (el pla de recuperació) «es desemborsin amb rapidesa i s’utilitzin per recolzar reformes i projectes d’inversió que reforcin el creixement» i que els països de l’Eurozona continuïn apostant per polítiques d’estímul pressupostari perquè seran crucials per impulsar la recuperació. Tot i que l’inici de les campanyes de vacunació contra la Covid-19 ofereixen una «llum al final del túnel», Lagarde va recordar que l’augment dels contagis, les mutacions del virus i les estrictes mesures de confinament constitueixen un risc significatiu a la baixa que posa en risc l’economia.

«La producció segueix a nivells molt per sota dels nivells previs a la pandèmia i la incertesa sobre com evolucionarà el coronavirus continua sent gran», va avisar, qualificant d’«essencial» el manteniment d’una política econòmica acomodatícia. D’aquesta manera, s’assegurarà que les condicions de finançament continuïn sent favorables a la recuperació, cosa que al seu torn permetrà reduir la incertesa, impulsar la confiança i animar la despesa de consumidors i les inversions empresarials.