Mesures per la pandèmia

El Govern desencalla per fi els ajuts de capital a empreses amb recolzament de la banca

  • El Tresor trasllada al Banc d’Espanya, AEB, CECA i els cinc grans bancs que la idea és aprovar-los al març, si bé dependrà de Brussel·les

  • Les patronals preparen un estudi amb dades del supervisor sobre l’estat del deute empresarial i el possible impacte en els comptes públics

  • La idea és aprovar una espècie de codi de bones pràctiques per afrontar els refinançaments en igualtat de condicions per a les entitats i l’ICO

  • El nou marc temporal d’ajuts d’Estat comunitari permet a l’Executiu avançar en l’aprovació de recolzaments directes a la solvència

  • Economia destaca que ja s’han aprovat ajuts directes a empreses equivalents a més del 5% del PIB

El Govern desencalla per fi els ajuts de capital a empreses amb recolzament de la banca
4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El Govern i la banca analitzen des d’almenys finals d’agost de l’any passat les mesures per evitar que centenars de milers d’empreses que travessen dificultats de liquiditat com a conseqüència de la pandèmia acabin desapareixent per problemes de solvència causats per l’allargament de la crisi. Els moviments, no obstant, s’han accelerat en els últims dies. Aquesta mateixa setmana s’ha produït una nova reunió per videoconferència entre el Ministeri d’Economia (representat pel Tresor i l’Institut de Crèdit Oficial, ICO), el Banc d’Espanya, les patronals AEB i CECA, i els cinc grans bancs (Santander, BBVA, CaixaBank, Bankia i Sabadell). I aquest divendres l’Executiu ha confirmat per fi oficialment que «reformarà el marc legal per poder augmentar els ajuts directes a autònoms i empreses».

Les negociacions han tractat sobre tres assumptes. El primer ha estat l’allargament dels terminis de venciment i manca dels crèdits que els bancs han concedit a empreses amb aval d’entre el 70% i el 80% de l’ICO (115.225 milions d’euros en 951.053 operacions, el 98% per a autònoms i pimes), que es va aprovar el novembre passat. El segon se centra a com refinançar les companyies viables que hagin rebut aquests crèdits i travessin dificultats de pagament. I el tercer consisteix en com reforçar la solvència de les empreses sostenibles en conflictes mitjançant ajuts de capital. Aquest últim és el que portava més retard, però «el Tresor per primera vegada ha verbalitzat que sí, que ho farem», afirmen fonts bancàries.

La idea fa unes setmanes era aprovar primer les mesures de refinançament i després les ajudes de solvència, però el Govern preveu ara donar llum verda a tot el paquet alhora. El secretari general del Tresor, Carlos San Basilio, ha traslladat a les reunions que «cal continuar treballant per tenir-lo llest al març», segons fonts financeres. El Ministeri d’Economia apunta, per la seva part, que la intenció és aprovar el pla «al més aviat possible», però precisa que per a això és necessària l’autorització de la Comissió Europea i que es tardarà un temps a obtenir-la.

Estudi d’impacte

S’està treballant en fer una estimació de quina part del deute empresarial és sostenible (llegeixi’s, pagable), quina part és insostenible (no es podria pagar ni refinançant-la per les males perspectives de la companyia), i quina part pot arribar a abonar-se si se’n canvien les condicions. El Banc d’Espanya ha pactat amb l’AEB i la CECA donar-li accés a dades afegides i anònimes de la seva Central d’Informació de Riscos i la seva Central de Balanços perquè les patronals realitzin un estudi que «permeti valorar l’impacte de la Covid-19 al sector empresarial espanyol i identificar possibles mesures per atendre les possibles necessitats temporals de liquiditat ocasionades per la pandèmia». La banca va contractar l’any passat la consultora Oliver Wyman com a assessora. 

Aquest informe ha de servir per calcular quin impacte podrien patir els comptes públics, ja que les mesures de refinançament i reestructuració que es contemplen passen per allargaments de terminis, quitances en el deute o conversió de part de l’esmentat deute en capital. Per a això, expliquen fonts de l’administració, el Govern haurà d’adoptar «mesures legislatives», ja que la normativa actual no permet que l’ICO assumeixi quitances i dificulta (existeixen dubtes legals sobre que sigui possible) refinançar el deute no avalat d’una empresa que hagi rebut crèdits amb garantia de l’ICO.

La idea, com va avançar aquest diari al desembre, és crear un marc d’actuació que contempli una sèrie de situacions diferents de les empreses, com que estigui en concurs de creditors, en preconcurs, que tingui tant deute insostenible com sostenible, comenci a impagar, o caigui en morositat (més de 90 dies sense abonar les quotes). Aquest marc d’actuació fixarà una «espècie de codi de bones pràctiques», apunten diverses fonts, que es comprometran a complir els bancs i que busca tant evitar que competeixin entre si per aconseguir millors condicions en el refinançament com que s’avancin per intentar endossar tota la pèrdua a l’ICO. Una vegada en marxa, l’ICO no haurà d’aprovar tots els refinançaments, només potser les de més import, sense perjudici que pugui controlar a posteriori que tot s’ha fet bé.

Llum verda europea

Notícies relacionades

Quant a les mesures de recolzament a la solvència, com va publicar aquest diari al novembre s’estan analitzant subvencions directes, entrades en el capital i el deute corporatiu (amb instruments com els crèdits participatius), o la creació d’un fons publicoprivat de capital risc. La Comissió Europea va aprovar la setmana passada l’ampliació del marc temporal d’ajudes d’Estat fins a final d’any i, com a novetat, permetrà la conversió d’avançaments reemborsables, garanties, préstecs o altres instruments en subvencions directes a les empreses, cosa que per fi dona marge a l’Executiu per aprovar els suports. «El Govern treballa en mesures per alleujar la càrrega financera d’autònoms i empreses, i reforçar la solvència de negocis viables», ha confirmat aquest divendres Economia.

El Ministeri que dirigeix Nadia Calviño ha anunciat que la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics ha acordat notificar a la Comissió Europea l’extensió del marc nacional aplicable a totes les ajudes públiques que poden concedir les diferents administracions. La posada en marxa d’aquest marc ha de ser aprovada per Brussel·les. Economia també ha volgut desmentir que no s’hagin aprovat ja ajudes directes: els suports públics, ha esgrimit, equivalen al 20% del PIB (més del 5% en ajudes directes d’impacte pressupostari i un 15% en mesures de liquiditat) i les ajudes directes són entre les més elevades dels grans països de la Unió Europea, segons un informe de la Comissió Nacional del Mercat de Valors.