Balanç anual

El benefici del Banc Sabadell cau el 99% després de realitzar provisions de 2.275 milions d’euros

Els plans de reestructuració a Espanya i el Regne Unit i la venda d’actius problemàtics són un llast per als resultats del 2020

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

El Banc Sabadell ha tancat l’exercici 2020 amb un benefici net atribuït de 2 milions d’euros (222 milions d’euros excloent-ne el TSB), cosa que suposa una caiguda del 99,7% respecte a l’exercici anterior, després de proveir 2.275 milions d’euros (1.337 milions més que el 2019), que recullen cobertures per la crisi derivada arran de la Covid-19, l’execució de plans de reestructuració a Espanya i el Regne Unit, i completar vendes d’actius problemàtics.

Malgrat això, el conseller delegat de Banc Sabadell, Jaime Guardiola, ha destacat en la comunicació remesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV): «Tanquem un any amb un excel·lent acompliment comercial i l’augment de tots marges de negoci. Amb l’esforç en sanejament i l’execució del pla d’eficiència a Espanya i el Regne Unit, establim les bases del nostre pròxim pla estratègic, que serà presentat el mes de maig».

Els ingressos del negoci bancari (marge d’interessos més comissions netes) arriben als 4.749 milions, un 6,2% menys en termes interanuals. El marge d’interessos en el trimestre se situa en 854 milions d’euros i registra un increment de l’1,5% recolzat en més volums al TSB i més activitat a Espanya.

Augmenten les comissions en l’últim trimestre

Les comissions netes en el trimestre creixen un 7,0%, recolzades en el creixement de les comissions de servei i de gestió d’actius, però en el conjunt de l’any van ascendir a 1.350 milions d’euros, un 6,1% inferior a l’any anterior, per la reducció de l’activitat derivada del confinament per la pandèmia.

El total de costos ascendeix a 3.461 milions d’euros a tancament del desembre del 2020, un 7,7% més respecte al mateix període de l’any anterior pels costos de reestructuració a Espanya i TSB. Els costos recurrents es redueixen un 2,4% interanual.

La ràtio de capital de primera qualitat a tancament de l’any es manté estable i se situa en el 12,6%. La ràtio CET1 ‘fully-loaded’ se situa en el 12,0%. L’entitat va materialitzar en el quart trimestre del 2020 la venda de les carteres ‘Explorer’, ‘Aurora’ i ‘Higgs’, que ascendien a 1.200 milions d’euros, i va completar la liquidació d’actius procedents de l’EPA de CAM. Després d’aquestes vendes, la ràtio de morositat del grup se situa en el 3,6%, i la ràtio d’actius problemàtics nets sobre el total d’actius es redueix fins a l’1,4%.

Pla d’ajust

Notícies relacionades

L’entitat que presideix Josep Oliu va posar en marxa un pla de reestructuració i transformació digital a Espanya. En el quart trimestre va portar a terme les sortides voluntàries de 1.817 empleats. Aquest pla tindrà un impacte de 141 milions d’euros anuals en estalvi de costos. El finançament del pla s’ha portat a terme amb plusvàlues de 314 milions d’euros per les vendes de part de la cartera ALCO –renda fixa–. L’entitat destaca que les plusvàlues latents addicionals no utilitzades ascendeixen a 1.200 milions d’euros. Així mateix té previst presentar el seu nou pla estratègic el mes de maig, que s’ha dissenyat arran de la fallida integració amb el BBVA. El disseny d’aquest pla ha suposat la incorporació d’un nou conseller delegat, César González-Bueno, que substituirà Jaume Guardiola, que es jubila, previsiblement el mes de març. El pla també implica la venda de la filial britànica TSB, el procés de la qual s’ha posat ja en marxa.

El TSB ha realitzat una reducció de la plantilla en 685 empleats i el tancament de 93 oficines, per millorar l’eficiència i adaptar-se a la nova realitat. Actualment el 90% de les transaccions del banc es realitzen a través de canals digitals, i el 70% de les vendes es produeixen per aquests mateixos canals

Temes:

Banc Sabadell