Resultats del 2020

El BBVA guanya un 63% menys per les pèrdues als EUA i les provisions contra la Covid-19

  • El banc va obtenir 1.305 milions després d’aflorar un forat de 2.084 en la filial nord-americana i dotar més de 2.000 milions per la pandèmia

  • El grup concreta que recomprarà el 10% de les seves accions per premiar els propietaris gràcies a la venda de la unitat nord-americana

  • L’entitat anuncia un dividend equivalent al 15% del resultat recurrent i la seva intenció de tornar el 35%-40% quan ho permeti el BCE

El BBVA guanya un 63% menys per les pèrdues als EUA i les provisions contra la Covid-19
2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El BBVA va guanyar 1.305 milions d’euros l’any passat, un 62,9% menys que els 3.512 milions del 2019. El fort descens es deu que en el primer trimestre va haver d’aflorar unes pèrdues de 2.084 milions per la devaluació d’entorn d’un 55% del fons de comerç de la seva filial nord-americana (la segona en pocs mesos, del valor dels actius intangibles d’aquesta unitat). També a les provisions extraordinàries que ha realitzat per protegir-se de les futures pèrdues que li provocarà la crisi del coronavirus quan comenci a augmentar la morositat.

Al contrari que la majoria dels bancs, el grup presidit per Carlos Torres Vila no ha desglossat en el seu informe de resultat a quant ha ascendit aquesta partida de provisions extraordinàries. Fins al setembre van ser uns 2.277 milions, si bé la majoria es van concentrar en el primer i segon trimestre. Com la resta del sector, les del tercer trimestre van ser molt inferiors (amb prou feines uns 200 milions), cosa que va portar el Banc d’Espanya a llançar l’advertència a la banca que havia sigut poc prudent i havia de protegir-se més en el quart trimestre.

El segon banc espanyol, d’altra banda, ha aprofitat per concretar que la recompra d’accions que va anunciar que planejava fer, gràcies al guany de capital que li suposarà l’anunciada venda de la seva filial nord-americana, ascendirà al voltant del 10% de les accions del grup. L’operació, que s’emprendria en la segona part de l’any si el Banc Central Europeu (BCE) dona la seva autorització, és una manera de remunerar l’accionista, ja que augmenta el valor de la resta de títols.

Notícies relacionades

També ha anunciat que té previst pagar 0,59 euros per acció com a dividend a càrrec dels resultats del 2020, és a dir, el 15% del benefici recurrent fixat com a màxim pel BCE. Respecte a la remuneració als propietaris amb càrrec als resultats que vagi obtenint el 2021, ha apuntat que la seva intenció és tornar a la seva política anterior: pagar-los entre el 35% i el 40% del resultat recurrent (el propi de l’activitat del negoci, sense extraordinaris positius ni negatius).

Els ingressos bàsics del banc per interessos del crèdit i els dipòsits van caure un 7,3% l’any passat. El descens de les comissions (8,3%) es veu compensat amb l’aportació més gran de les operacions amb carteres de deute (22,3%), amb la qual cosa la baixada dels ingressos totals del negoci es van moderar al 6,1%. El descens de les despeses va ser més pronunciat (9,6%), de manera que la caiguda del resultat abans de provisions va ser de només el 2,7%.