sector immobiliari

Al novembre es va registrar el número més alt d’hipoteques des de l’inici de la pandèmia

Tot i que la firma de crèdits va mostrar encara una caiguda respecte al 2019, l’activitat del sector segueix a l’alça

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

La firma de noves hipoteques per a la compra d’una vivenda va caure un 2,4% el novembre passat, cosa que modera el descens registrat el mes anterior, en un context marcat per la pandèmia de coronavirus i que encadena dos mesos a la baixa després del repunt de dos dígits experimentat al setembre, segons les dades de l’INE, publicades aquest dimecres. No obstant, les dades del novembre són les més destacades des de l’inici de la pandèmia.

Al novembre es van firmar 28.756 hipoteques sobre vivenda, cosa que indica que la firma d’hipoteques sobre vivenda ha baixat en vuit dels últims nou mesos. Malgrat aquesta caiguda, el nombre d’hipoteques sobre vivenda que es van firmar al novembre va ser un 1,8% superior a le que s’havien comptabilitzat un mes abans.

Al setembre es va registrar l’únic increment interanual des que va esclatar la crisi (18,4%), i va suposar l’increment més acusat de tot el 2020. La caiguda registrada aquest mes de novembre és la més lleu des que va començar la crisi el mes de març passat. Així, a l’octubre va ser del 5,9%; a l’agost va caure un 3,4%; al juliol es va registrar un descens d’un 23%; seguit del mes de juny (12,7%) i el maig (27,6%), que va ser el mes en què es va registrar la caiguda més gran des que va començar la pandèmia; un 18,4%, el mes d’abril, i finalment, un 14,6% de caiguda el mes de març.

«Les dades del novembre mostren que l’estadística d’hipoteques està moderant la caiguda, ja que registra el menor descens des que va esclatar la crisi del coronavirus el mes de març passat. La variació del novembre mostra que malgrat la situació actual de pandèmia el mercat immobiliari està registrant moviment i es continuen tancant un gran nombre d’operacions cada mes», explica Anaïs López, directora de Comunicació de Fotocasa.

El portal immobiliari percep una millora de l’activitat. «Hem anat detectant un gran moviment en el sector immobiliari amb l’inici de la desescalada, que ens fa ser optimistes davant el futur del sector immobiliari i podria indicar que la recuperació en aquest sector pot ser que sigui més ràpida de l’esperat. De fet, un recent estudi publicat pel portal mostra que l’interès dels espanyols per comprar vivenda ha crescut respecte a abans de la pandèmia», assenyala.

Augmenta l’import mitjà

L’import mitjà d’una hipoteca per a la compra de vivenda es va situar al novembre en 136.676 euros, un 5,5 % superior al del mateix mes de l’any anterior. A més, va ser un 1,3% més elevat que el que es va registrar a l’octubre. Amb tot això, en els onze primers mesos del 2020, l’import mitjà va augmentar un 7,2%.

Així mateix, el capital prestat per adquirir vivenda va superar al novembre els 3.930 milions, un 3% més que el mateix mes del 2019 i que l’octubre passat. Les hipoteques constituïdes sobre vivendes concentren el 70,3% del capital total prestat el mes de novembre.

Més de la meitat de les hipoteques sobre vivenda firmades al novembre, concretament el 52,6%, es van constituir a tipus variable, generalment referenciades a l’euríbor. De fet, va ser el quart mes consecutiu en què aquest percentatge va superar el 50%. D’altra banda, el 47,4% restant va ser a tipus fix.

En les hipoteques constituïdes sobre vivendes, el tipus d’interès mitjà va ser del 2,45%, i el termini de 25 anys. A més, el tipus d’interès mitjà a l’inici es va situar en el 2,05% per a les hipoteques sobre vivendes a tipus variable i en el 2,86% per a les de tipus fix.

Canvi de condicions

Notícies relacionades

Les hipoteques amb canvis en les condicions inscrites en el registre es van disparar al novembre un 220,1%, fins a les 14.058, i més del 20 % van ser modificacions en els tipus d’interès.

Així mateix, es van comptabilitzar 11.365 novacions, el 246% més, una pujada del 147,7% en el nombre d’operacions que van canviar d’entitat i un creixement superior al 133% en aquelles en què hi va haver una variació del titular del bé hipotecat.

Temes:

Hipoteques