parlament

L’oposició força la compareixença de Calviño sobre els fons europeus

La vicepresidenta tercera haurà d’avançar les seves explicacions, que tenia previstes per al 4 de febrer

La vicepresidenta Tercera del Gobierno  Nadia Calvino  comparece en la comision de Asuntos Economicos y Transformacion Digital del Congreso de los Diputados  a 9 de diciembre de 2020   9 DICIEMBRE 2020 NADIA CALVINO ASUNTOS ECONOMICOS TRANSFORMACION DIGITAL CONGRESO DE LOS DIPUTADOS POLITICA ECONOMIA FINANZAS GOBIERNO  EUROPA PRESS R Rubio POOL  09 12 2020

La vicepresidenta Tercera del Gobierno Nadia Calvino comparece en la comision de Asuntos Economicos y Transformacion Digital del Congreso de los Diputados a 9 de diciembre de 2020 9 DICIEMBRE 2020 NADIA CALVINO ASUNTOS ECONOMICOS TRANSFORMACION DIGITAL CONGRESO DE LOS DIPUTADOS POLITICA ECONOMIA FINANZAS GOBIERNO EUROPA PRESS R Rubio POOL 09 12 2020 / EUROPA PRESS R Rubio POOL

1
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta tercera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, haurà d’avançar a aquesta setmana la seva compareixença al Congrés per retre comptes sobre el pla de recuperació i els fons europeus, que tènia prevista per al 4 de febrer. La Diputació Permanent ha aprovat aquest dilluns la celebració d’una sessió extraordinària de la Comissió d’Assumptes Econòmics perquè Calviño doni explicacions.

Tot això malgrat que des del mateix grup socialista haguessin traslladat a la resta de grups la voluntat de Calviño de comparèixer per aquest mateix motiu el pròxim dijous 4 de febrer, davant la Comissió Mixta (Congrés-Senat) per a la relació amb la Unió Europea. No obstant, el PSOE i Unides Podem no han obtingut prou suport a la Diputació per frenar la petició de compareixença del PP, per la qual cosa la vicepresidenta tercera haurà de retre comptes aquesta mateixa setmana.

Sí que ha rebutjat la Diputació Permanent una altra petició del PP per celebrar un ple extraordinari amb la compareixença del president del Govern, Pedro Sánchez, per informar d’aquest pla de reformes i de l’execució dels fons. Des del PSOE han informat que Sánchez compareixerà al ple abans del 19 de febrer, per la qual cosa tot apunta que la seva compareixença tingui lloc en la tercera setmana de mes, entorn del 17 de febrer.

Les dues compareixences havien sigut exigides pel PP, que, a través del seu portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, ha acusat el Govern d’«obscurantisme» i ha criticat la falta de detalls davant el Parlament dels criteris de repartiment dels fons europeus, la seva condicionalitat i les reformes compromeses per a la gestió d’aquests fons.

Notícies relacionades

Una sol·licitud recolzada per Vox, Ciutadans, en el cas de la vicepresidenta Calviño, però també per socis del Govern com el PNB, en el cas de la vicepresidenta, EH-Bildu i Més País-Equo, que han expressat la seva preocupació per haver-se assabentat a través dels mitjans de comunicació de la condicionalitat d’aquests fons i la falta de debat respecte a això, així com dels projectes de transformació.

Unides Podem ha compartit la necessitat de celebrar aquestes compareixences, però ha defensat que sigui «en període ordinari», igual que el PSOE, que creu que aquestes peticions responen a la intenció del PP de «continuar generant soroll i problemes» al voltant de la gestió i el repartiment dels fons.