reindustrialització

KPMG coordinarà la recerca d’un successor per a Nissan

  • La consultora guanya la licitació del Ministeri d’Indústria, amb l’objectiu de tenir tancat un nom abans del mes d’abril

46569310 59

46569310 59

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La consultora KPMG ha guanyat la licitació oberta pel Ministeri d’Indústria i serà l’encarregada de coordinar les ofertes i operacions per buscar un successor per al projecte industrial de Nissan. Així ho han confirmat fonts del Ministeri, després d’una reunió celebrada aquest dilluns a la tarda amb Nissan, els sindicats i la Generalitat en el marc de les converses per reindustrialitzar el polígon de la Zona Franca. L’objectiu de KPMG serà aglutinar els possibles projectes industrials interessats a instal·lar-se a la Zona Franca i intentar tenir tancat un nom abans del primer trimestre.

El rellotge corre i el 31 de desembre del 2021, data en la qual Nissan farà efectiu el seu ero i tancarà definitivament les seves plantes a Catalunya, cada dia està més a prop. Encara no hi ha un nom a sobre de la taula darrere del qual vingui un nou projecte industrial, que mantingui el màxim d’ocupació possible i asseguri que Catalunya no continua perdent capacitat productiva. El nom definitiu encara no està tancat, però sí el d’aquest ‘aconseguidor’ que haurà de ser capaç de posar-lo a sobre de la taula. La consultora KPMG ha guanyat la licitació per ser l’empresa que doni assessorament tècnic a la comissió de reindustrialització de Nissan.

KPMG s’ha imposat a altres firmes, com Why Group, que també van intentar erigir-se en intermediari per a l’operació. Oficialment, des d’aquest mes de gener és l’encarregada d’ordenar totes les ofertes que durant aquests últims mesos han anat arribant. Fins ara han postulat una gran firma per fabricar bateries, LG Chem; diversos projectes per a l’acoblament de vehicles elèctrics i un conglomerat d’empreses per constituir un ‘hub’ d’elecotromobilitat.

Prioritat: un gran projecte

El favorit a les quinieles és LG Chem, nom que va sortir a la llum un dia després de la destitució de la consellera d’Empresa, Àngels Chacón. Una filtració que va deixar preocupat més d’un dirigent polític, tant a la Generalitat com al Ministeri d’Indústria. L’objectiu prioritari que s’ha anat consensuant entre Administració, Nissan i els sindicats durant els últims mesos ha sigut el de portar un gran fabricant de bateries.

D’una banda, perquè garanteix un gran projecte que absorbeixi gran part de la mà d’obra que es quedarà aturada una vegada tanqui Nissan. I, de l’altra, per l’encaix que pot tenir una fàbrica d’aquest tipus en el segon productor de cotxes de tot Europa mancat fins ara d’aquesta peça clau en la transformació cap al vehicle industrial.

Notícies relacionades

No obstant, fonts coneixedores de les converses assenyalen que LG Chem està valorant diferents opcions i que la Zona Franca no és l’únic emplaçament que té al cap. A França també té ofertes per instal·lar-se, segons indiquen aquestes mateixes fonts, i els seus directius encara no han pres una decisió definitiva. El procés de negociació amb el Ministeri d’Indústria està obert i el volum de fons europeus que Espanya pugui redirigir per atraure inversions serà clau en aquest procés. Els terrenys de la Zona Franca, de propietat pública i gestionats pel Consorci, són una eina també per als negociadors.

Si finalment KPMG no aconsegueix posar a sobre la taula un gran projecte que pugui aglutinar sota el seu paraigua grans capacitats industrials i ocupació, la comissió haurà d’examinar altres ofertes. Especejar els terrenys de la Zona Franca i repartir-los entre diferents projectes és una altra opció. En aquesta lògica, firmes com Silence, especialitzada en la fabricació de motos elèctriques i recentment adquirida per Acciona, podrien encaixar. Amb la derivada de poder donar entrada també a empreses de la logística, que ja han mostrat interès sobre els terrenys.

Temes:

Nissan Ocupació