Vivenda

El Govern prorrogarà les mesures del lloguer per la pandèmia

El Consell de Ministres aprova demà que contractes i preus continuïn vigents els pròxims sis mesos

1
Es llegeix en minuts

El Govern portarà aquest dimarts al Consell de Ministres una pròrroga en les mesures de lloguer de vivenda per la qual els contractes de lloguer continuaran vigents en els seus termes actuals.

Els contractes de lloguer de vivenda habitual es prorroguen automàticament fins al final de l’estat d’alarma. No podran modificar-se ni fiances, ni rendes, tot i que el contracte expiri ara. El preu del lloguer actual i les condicions del contracte actual continuaran vigents durant els pròxims 6 mesos a petició. Originalment, aquesta mesura estava contemplada fins al 21 d’agost del 2020, es va ampliar fins al 30 de setembre, recentment fins al 31 de gener de 2021, i ara es proposa que s’estengui fins a l’acabament de l’actual estat d’alarma, ha avançat la cadena SER,

Per als grans tenidors, que lloguen més de 10 immobles, l’Executiu aplicarà també una moratòria que permet ajornar temporalment i extraordinàriament el pagament del lloguer si hi ha acord entre llogater i arrendatari. Si no hi ha acord, s’imposa al llogater o una rebaixa del 50% del preu o una moratòria obligatòria.

Quatre mesos

Amb relació a la moratòria, el text concreta que no podrà superar-se, en cap cas, els quatre mesos. Aquesta renda s’ajornarà, a partir de la següent mensualitat de renda arrendatícia, mitjançant el fraccionament de les quotes durant almenys tres anys, que es comptaran a partir del moment en què se superi la situació al·ludida anteriorment, o a partir de l’acabament del termini dels quatre mesos abans esmentat, i sempre dins del termini en què continuï vigent el contracte d’arrendament o qualsevol de les seves pròrrogues.

Notícies relacionades

La persona arrendatària no tindrà cap tipus de penalització i les quantitats ajornades seran tornades a la persona llogatera sense interès.

També en aquest cas, el termini de sol·licitud finalitzava el 2 de juliol del 2020, i l’Executiu va fer una primera ampliació fins al 30 de setembre, recentment es va aprovar el reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre, en què va quedar prorrogat fins al 31 de gener del 2021. Ara la proposta és ampliar-lo fins a l’acabament de l’actual estat d’alarma.