Tributació

Els impostos financers i tecnològics entren en vigor aquest dissabte

Les operacions de compra d’accions realitzades des del 14 de gener es veuran gravades per la nova normativa

2
Es llegeix en minuts

Els nous impostos que graven les transaccions financeres i alguns serveis de les grans tecnològiques entren en vigor aquest dissabte, tot i que la seva primera liquidació no es produirà fins d’aquí tres mesos. Més de dos anys després del seu anunci, els impostos sobre transaccions financeres i determinats serveis digitals entren finalment en vigor, tot i que persisteixen els dubtes sobre si aconseguiran la recaptació prevista i si podrien perjudicar les inversions.

L’impost sobre determinats serveis digitals, amb el qual s’espera recaptar 968 milions d’euros aquest any, grava amb un 3% alguns dels ingressos de les grans tecnològiques, aquelles que facturen més de 750 milions d’euros al món o més de tres milions a Espanya. En concret, el tribut apunta als ingressos obtinguts dels serveis de publicitat dirigida en línia, serveis d’intermediació en línia i venda de dades obtingudes a partir d’informació proporcionada per l’usuari.

L’Oficina del Representant Comercial dels Estats Units ha advertit aquesta setmana que aquest impost –igual com altres de similars adoptats a Àustria i el Regne Unit– discrimina les empreses nord-americanes, és inconsistent amb els principis de la tributació internacional i restringeix el comerç, per la qual cosa avaluarà «totes les possibles opcions».

L’Oficina justifica aquestes acusacions en un informe en el qual, entre altres qüestions, defensa que l’impost discrimina les empreses nord-americanes perquè suposen 25 de les 39 companyies que, segons els seus càlculs, hauran d’abonar-lo i critica unes «complicades regles de localització» dels serveis perquè encaixin amb la jurisdicció fiscal espanyola.

Compra d’accions

Pel que fa a l’impost sobre transaccions financeres, que espera ingressar 850 milions, grava amb un 0,2% les operacions de compravenda d’accions d’empreses espanyoles amb capitalització borsària superior a 1.000 milions d’euros. Les operacions que es realitzin a partir del 14 de gener es veuran sotmeses a l’impost, ja que la llei estableix que les primeres adquisicions gravades correspondran a les executades en els dos dies hàbils anteriors a l’entrada en vigor de la llei.

Notícies relacionades

A l’exercici 2021 estan subjectes a aquest impost les inversions en empreses que superaven els 1.000 milions de capitalització el 16 de desembre del 2020, un total de 57 companyies entre les quals figuren Inditex, Iberdrola, Banco Santander, BBVA, Amadeus, Cellnex, Endesa, AENA, Siemens, Naturgy i Telefónica.

Aquests impostos van en la línia dels que es negocien en diferents fòrums internacionals i el Govern ja ha mostrat la seva intenció d’adaptar-los una vegada s’arribi a un acord, perquè l’objectiu és «avançar cap a la fiscalitat del segle XXI», segons la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero