Energia

El preu de l’electricitat caurà aquest divendres un 10%, fins als 78,42 euros el megawatt-hora

  • Teresa Ribera assegura que el seu departament treballa en «mecanismes matalàs» per intentar pal·liar les pujades de la llum

ribera

ribera

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El preu de l’electricitat en el mercat majorista caurà un 10% aquest divendres fins als 78,42 euros de mitjana el megawatt-hora, segons les dades de l’Operador del Mercat Ibèric d’Electricitat (OMIE), la xifra més baixa de tota la setmana. Tot i que es tracta encara de nivells alts si es té en compte que el dia 1 de gener el preu se situava en els 42,52 euros el megawatt-hora.

No obstant, el preu de l’electricitat s’allunya de la cota dels 80 euros en què ha estat instal·lat en els últims dies. Divendres passat va tocar un rècord de 94,99 euros per megawatt-hora, mentre que dimecres i dijous d’aquesta setmana va registrar 89,94 i 87,25 euros per megawatt-hora, respectivament. El preu màxim de la jornada també es refreda, per sota dels 100 euros en els quals havia estat instal·lat aquesta setmana, fins als 98,02 euros a la franja horària entre les 18 i les 19 hores; mentre que el preu mínim (52,70 euros) es registrarà entre les 4 i les 5 del matí.

Després de l’intens debat esdevingut en els últims dies per l’alça dels preus, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha avançat en declaracions a Ràdio Nacional aquest dijous al matí que el seu departament treballa en «mecanismes matalàs» per intentar pal·liar les pujades del preu de la llum. Ribera ha recordat que el sistema elèctric es va dissenyar amb uns costos de generació alts que ara no ho són tant, entre altres coses per la utilització de les energies renovables, perquè diu que «gràcies a elles, podem generar electricitat a costos baixos». Tot i que la ministra ha descartat aplicar una fórmula com la d’establir un preu fix per a determinades energies, com la hidràulica i nuclear, que han posat sobre la taula alguns experts.

Ribera ha assegurat que el Govern de coalició s’ha compromès a explorar aquesta situació per veure si hi ha maneres d’evitar aquestes pujades del preu en tecnologies «inframarginals» que, en principi, no es veuen afectades per l’alteració dels costos en les tecnologies que marquen el preu per a tot el mercat. «És veritat que el fet que estigui l’alt el preu del CO2 implica que puja el cost de generar energia amb gas, però no el cost de generar amb altres tecnologies que no emeten amb CO2. El que passa és que la possibilitat d’intervenir-hi és delicada i complicada [...] Hem de veure quin marge hi pot haver dins dels mercats marginalistes que dissenya la UE com a regulació comuna en tots els Estats membres», ha explicat.

Notícies relacionades

Consum mínim vital

Per a les llars més vulnerables, la ministra també ha plantejat la possibilitat d’establir un «consum mínim vital de cadascuna de les llars» per abordar després «un tractament fiscal diferenciat». La ministra ha recordat que a la seva arribada al Ministeri «una de les primeres coses» que va fer «va ser aprovar l’estratègia de pobresa energètica per veure mecanismes més àgils per protegir les llars més vulnerables». Sobre una possible baixada de l’IVA ha assegurat que «el debat continua obert» dins del Govern, però l’última paraula la té el Ministeri d’Hisenda, tot i que segons el seu parer és millor establir compensacions a alguns usuaris que baixades generalitzades d’impostos que erosionen els ingressos tributaris.