efectes de la Covid

Alemanya pateix la segona pitjor recessió de la història recent

La caiguda del PIB del 5% el 2020 només va ser superada per la del 5,7% en la crisi financera fa una dècada

captura-de-pantalla-2020-04-23-a-las-120918

captura-de-pantalla-2020-04-23-a-las-120918

2
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

El 2020 Alemanya va patir la segona pitjor recessió de la seva història recent: el PIB de l’anomenada locomotora econòmica europea va retrocedir un 5% respecte al 2019, segons va informar l’Oficina Federal Estadística (Destatis) aquest dijous. Només hi ha un precedent pitjor en la història alemanya després de la Segona Guerra Mundial: la crisi financera de fa més d’una dècada, quan el PIB d’Alemanya es va contraure un 5,7% el 2009, aleshores molt colpejat per la reducció de les exportacions, sector clau per a l’economia més important de la Unió Europea. Alemanya venia de créixer un pobre 0,6% el 2019, any en què va aconseguir evitar la recessió per poc.

En aquesta ocasió, el detonador de la recessió no ha sigut una crisi dels mercats financers, sinó un virus: les restriccions socials i de moviment per enfrontar la pandèmia de la Covid-19 van paralitzar la primavera passada amplis sectors de l’economia i van colpejar amb força la demanda interna. El tancament de fronteres, amb la seva corresponent ruptura de les cadenes globals de proveïment, també va impactar en la indústria i en les exportacions del país –aquestes últimes van caure gairebé un 10% respecte al 2019.

La reobertura parcial de l’economia durant l’estiu i part de la tardor, sumada a la despesa pública, els ajuts estatals directes a empreses i a l’acompliment del sector de construcció –que fins i tot va créixer un 1,4% respecte a l’any 2019–, va evitar una recessió encara pitjor, van explicar els analistes de Destatis. 

Les noves restriccions de la vida pública introduïdes el desembre passat per fer front a la segona onada d’infeccions per coronavirus semblen haver tingut menys impacte en l’economia, gràcies al creixement del comerç digital i a una clara recuperació de la indústria. L’últim trimestre del 2020, l’economia alemanya es va estancar més que enfonsar-se en la recessió, cosa que dona certa esperança que el 2021 sigui un any de recuperació econòmica, sempre que l’actual campanya de vacunació avanci amb èxit.

Dèficit públic

Notícies relacionades

En un país tan poc amant de l’endeutament, hi ha una dada que no agrada a Alemanya: per primera vegada des del 2011, l’estat va gastar més del que va ingressar, concretament una mica més de 158.000 milions d’euros. Això suposa un dèficit públic d’un 4,8%. Es tracta del dèficit públic més elevat des de la reunificació del país el 1990, només superat pel de 1995, quan la República Federal va haver d’assumir els deutes acumulats per la Treuhand, l’agència encarregada del procés de privatització exprés d’empreses públiques i el patrimoni de la República Democràtica Alemanya, el desaparegut estat socialista alemany .

La majoria d’economistes consultats per mitjans i agències d’informació alemanyes creuen que la locomotora econòmica europea difícilment recuperarà els nivells de creixement previs a la pandèmia fins a finals d’aquest any o inicis del que ve.