Energia

Ribera estima un increment en la factura de la llum al gener d’entre 4 i 10 euros

  • La ministra per a la Transició Ecològica confia a comptar amb vent a partir de diumenge o de dilluns

  • Teresa Ribera diu que en aquest primer trimestre s’abordarà el diferencial de costos entre tecnologies

Ribera estima un increment en la factura de la llum al gener d’entre 4 i 10 euros
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, estima una alça en la factura de la llum a finals del mes de gener d’entre 4 i 10 euros després que el preu de l’electricitat en el mercat a l’engròs s’hagi disparat en els últims dies arran d’una tempesta perfecta de factors, entre els quals destaca l’auge de la demanda elèctrica pel fred i la pujada dels preus del gas. «Si com preveiem les qüestions meteorològiques ens permeten comptar amb vent a partir de diumenge o de dilluns, això suposaria 4 euros addicionals en la factura per al gener per als consumidors regulats; si ens mantinguéssim en un escenari de màxima tensió meteorològica, podria suposar al voltant de 10 euros en la factura del gener», ha assegurat en una entrevista en La hora de la 1.

En qualsevol cas, Ribera ha insistit que després es tornaria a una situació de preus com la de «partida». El preu del megawatt hora l’any 2020 va tancar a 33 euros després de la dràstica caiguda de la demanda per la pandèmia que va obligar a paralitzar durant bona part de l’any l’activitat. Va ser el preu més barat en 16 anys.

Notícies relacionades

L’increment en els preus a l’engròs ha desencadenat un debat entorn del mercat elèctric. El Partit Popular i Ciutadans van reclamar mesures a l’Executiu per evitar aquestes pujades, alhora que el Govern espanyol assegura que es tracta d’una alça «conjuntural». Enmig de les crítiques, habituals altres anys en els quals ha pujat el preu de l’electricitat però en sentit contrari, Podem colla el seu soci de Govern per posar en marxa mesures al més aviat possible que reconfigurin el mercat.

Ribera ha respost aquest dimecres que «la reforma regulatòria del sistema energètic ha sigut una prioritat intensa des del primer dia» com a ministra. En aquest sentit, ha afegit que s’ha de veure «quina intervenció en el mercat és la més pràctica, la més senzilla i la més segura» respecte al marc legal europeu i el marc constitucional. «Respecte a aquest diferencial de costos de cada una de les tecnologies que aporten al sistema elèctric també venim treballant i hi ha tres o quatre opcions sobre la taula. Utilitzarem aquest primer semestre del 2021 per poder abordar alguna d’aquestes alternatives amb experts [...]», ha indicat la ministra. «Hem de treballar en aquest tema, però també en l’emmagatzemament per donar cobertura a les energies renovables i a la disponibilitat d’algunes tecnologies que només entren en moments marginals com aquest», ha afegit.