Fred després del temporal ‘Filomena’

El Govern central qualifica de «conjuntural» l’alt preu de la llum i descarta rebaixar-ne l’IVA

  • La ministra Montero afirma que l’Executiu de Sánchez treballa «sense descans» per abaratir el rebut

2
Es llegeix en minuts

La ministra portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha insistit que l’actual pujada en el preu de la llum «és conjuntural i puntual» i que l’Executiu «treballa sense descans» perquè al final de l’any sigui més barat que l’anterior, tot i que ha descartat una reducció del seu IVA, ja que «no estaria en línia amb el que es marca per part d’Europa».

Segons ha recordat Montero en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Espanya està advertida per la Comissió Europea «per l’ús que es fa de manera abusiva» respecte a l’IVA reduït o superreduït, rebutjant així una rebaixa d’aquesta partida, que actualment és del 21%, davant altres béns considerats com a essencials que compten amb un percentatge inferior.

Precisament, els senadors de PRC, Terol Existeix, Unió del Poble Navarro i Partit Aragonès han registrat una moció instant el Govern que apliqui el tipus reduït del 10% a l’electricitat i el gas natural, «per equiparar el rebut de la llum al territori nacional a la mitjana europea». Tal com argumenten, mentre a Espanya s’aplica el 21%, en països de l’entorn com Portugal, el Regne Unit, Itàlia o Grècia els tipus són més reduïts (el 6%, el 5%, el 10% o el 13%, respectivament). 

El preu de les mascaretes ja va generar aquesta tardor un debat similar. Al final, al novembre, el Govern central va rebaixar del 21% al 4% l’IVA de venda al públic d’aquests béns. La decisió només es va adoptar després que la Comissió Europea garantís per escrit que no expedientaria Espanya per aplicar als tapaboques un IVA per sota del que estableix la regulació comunitària.

«Un pic concret»

Montero ha argumentat que aquesta alça en el preu del mercat majorista es tracta d’«un pic concret» marcat per les condicions actuals per l’onada de fred d’increment de la demanda, a les quals s’uneix la falta de capacitat d’aportació de les energies renovables (solar i eòlica).

No obstant, la ministra portaveu ha remarcat que el Govern actual porta en el seu programa «abaratir» el rebut de la llum, una cosa que ha fet en els dos últims anys amb una rebaixa dels costos de l’electricitat del 40%.

«Estem complint les premisses electorals i el compromís de fer els canvis regulatoris i normatius necessaris per possibilitar abaratiment a la factura de la llum a curt i llarg termini», ha posat èmfasi.

Objectiu: abaratir el rebut

Notícies relacionades

En aquesta línia, ha recordat les mesures aprovades l’any passat, com l’avantprojecte de Llei per a la tramitació del Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctrica (FNSSE).

Montero també ha destacat que aquest Govern ha sigut «des del primer moment sensible» amb la situació dels consumidors vulnerables energètics, amb un bo social que explica ja amb 1,3 milions de beneficiaris, així com dels consumidors domèstics d’electricitat i els electrointensius (la gran indústria), amb l’aprovació de l’Estatut, ratificat dilluns per Brussel·les.