Redimensionament

El Sabadell accelera la venda del seu negoci de rènting

El banc podria ingressar entre 40 i 50 milions d’euros amb l’operació

3
Es llegeix en minuts

El Banc Sabadell arrenca l’exercici 2021 prement l’accelerador en el seu nou pla estratègic, dissenyat per millorar la seva eficiència i rendibilitat. La caiguda de beneficis per l’impacte de la crisi de la Covid i la necessitat de revaloritzar el seu posicionament després del fiasco de la fusió amb el BBVA ha forçat l’entitat a implementar canvis a curt termini que impliquen, en part, emprendre una sèrie de desinversions. Amb això, el banc català amb seu social a Alacant ha prioritzat una operació que consisteix en la venda del seu negoci de rènting de cotxes. El procés, que s’està gestant des de fa gairebé un any, està sent agilitat ara i s’espera, segons fonts pròximes al Sabadell, tancar la transacció durant el primer trimestre de l’any, segons publica el diari ‘Información’, d’Editorial Prensa Ibérica.

L’entitat presidida per Josep Oliu està disposada a diversificar les seves fonts d’ingressos, però no a través d’un sector que, en la gran majoria de bancs, està externalitzat, centrant exclusivament l’activitat en la divisió financera que suposa la gestió d’aquests contractes de lloguer de vehicles. La venda de Sabadell Renting podria suposar, segons fonts pròximes a aquest mercat, uns ingressos d’entre 40 i 50 milions d’euros.

El Sabadell està sent assessorat per a aquesta operació per AZ Capital i Cuatrecasas i, presumiblement, ja hi ha almenys tres firmes que han mostrat el seu interès per assumir aquest actiu. Es tracta d’Alphabet, filial de BMW; ALD Automotive, de Société Generale; i també Lease Plan, segons apunten fonts coneixedores d’aquest sector de mercat.

L’entitat bancària es troba submergida en aquests moments en un procés de transformació que s’ha vist accentuat des que a finals del novembre passat trenqués les negociacions amb el BBVA davant les discrepàncies que mantenien les seves cúpules directives pel preu de l’operació de compra i, també, sobre el repartiment de càrrecs. La possibilitat de forjar una fusió que hauria creat un nou gegant bancari, en aquest cas el segon més important d’Espanya, va tenir el seu reflex en el mercat de valors amb jornades en què el banc català establert a Alacant va arribar a experimentar una revalorització borsària de fins al 20% en tan sols cinc dies, com va passar a principis de setembre. Un creixement que, no obstant, es va ensorrar quan el consell d’administració del Sabadell va comunicar la Comissió Nacional del Mercat de Valors, a finals de novembre, el seu divorci amb el banc basc en el seu intent de fusió. La reacció borsària no es va fer esperar i es va traduir en una severa patacada. Els mercats van castigar la ruptura amb unes pèrdues per sobre del 13% per a l’entitat catalana.

Notícies relacionades

Aquell fet va suposar un punt d’inflexió i va forçar el Sabadell a donar a conèixer els seus nous plans per millorar la rendibilitat. Va anunciar llavors que buscava comprador per a la seva filial britànica, TSB, i va deixar la porta oberta a desprendre’s també de la filial a Mèxic. Tot això per concentrar el focus en el mercat nacional. De la mateixa manera, es va assenyalar que durant el primer trimestre del 2021 s’ampliaria el seu programa d’«eficiència i transformació», amb què s’esperen aconseguir uns estalvis anuals de 115 milions, principalment mitjançant la supressió de fins a 1.800 llocs de treball i la retallada de part de la seva estructura territorial. Tot això mentre en la seva última presentació trimestral de resultats, feta pública a l’octubre, s’apuntava a una caiguda del benefici del 74%, fins als 203 milions d’euros, per l’impacte negatiu de la Covid.

César González-Bueno, recentment nomenat conseller delegat del Sabadell en substitució de Jaume Guardiola, serà l’encarregat de pilotar els nous canvis que s’inicien ara amb la intenció de vendre la firma de rènting.