crisi empresarial

El consell de la filial d’Abengoa dimiteix al no aconseguir rescatar el grup

  • Urquijo i el seu equip renuncien al no poder culminar el procés de reestructuració del deute amb els creditors

Abengoa

Abengoa / AFP/CRISTINA QUICLER

2
Es llegeix en minuts

El consell d’administració d’Abengoa Abenewco1, filial d’Abengoa i que estava presidit per Gonzalo Urquijo, ha presentat la dimissió en la seva totalitat «en un exercici de responsabilitat». L’equip directiu renuncia després de «no haver pogut culminar l’operació de reestructuració subscrita l’agost del 2020 amb els principals finançadors i creditors del grup», segons va anunciar l’empresa. Aquesta dimissió en bloc del consell d’Abenewco1 arriba quan el pla de salvament per a la societat està encara en l’aire.

El pla de rescat d’Abengoa es va firmar l’agost del 2020 i al setembre va obtenir els recolzaments que requeria dels creditors comercials i financers necessaris. No obstant, des d’aleshores la direcció no ha pogut culminar la transacció, «davant la impossibilitat de donar per complertes les diferents condicions a què estava sotmesa», segons han argumentat. L’operació estava compromesa per poder-se tancar el 31 de desembre del 2020. L’òrgan director del grup d’enginyeria i energies renovables ha presentat la dimissió amb una carta dirigida a l’actual president de la companyia, Juan Pablo López-Bravo.

En un comunicat, el consell sortint d’Abengoa Abenewco1 assenyala que els consellers que han presentat la dimissió han mantingut «en tot moment un compromís ferm amb la viabilitat del grup, havent orientat tots els seus esforços a la consecució d’una operació de refinançament que hagués permès que el grup mitigués totes les dificultats que es van originar, principalment, per efectes de la pandèmia de la Covid-19 en l’activitat i resultats del grup».

En un fet rellevant a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l’òrgan rector del grup va indicar que procedirà, de forma immediata, a designar un nou òrgan d’administració d’Abengoa Abenewco1.

Urquijo deixa la companyia

Notícies relacionades

Gonzalo Urquijo, expresident d’Abengoa, i l’anterior cúpula mantenien els càrrecs a Abenewco 1, la filial d’Abengoa que agrupa els actius més valuosos i la plena activitat de la companyia, malgrat haver sigut destituïts en la junta extraordinària. Urquijo, que va ser el negociador de l’acord del pla de finançament amb els creditors, deixa així del tot la companyia amb la seva sortida de Abenewco1. Va accedir a la presidència d’Abengoa el 2016, substituint Antonio Fornieles.

La junta d’Abengoa va aprovar el cessament d’Urquijo i tot el consell d’administració, a proposta dels minoritaris AbengoaShares. La plataforma, que ha declarat comptar amb una participació sindicada de més del 10% en el capital d’Abengoa, està ara liderada per l’expresident d’Amper, Clemente Fernández. El consell d’administració actual d’Abengoa està compost per dos membres, el mateix president López-Bravo i Margarita de la Riva Smith, després que fa uns dies dimitís Jordi Sarrias, el tercer dels membres que va ser escollit en la junta extraordinària.

Temes:

Abengoa