mercat laboral

Les cinc claus de les dades de l’atur d’aquest 2020

sepe-1

sepe-1 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 2020, un any marcat per la Covid, finalitza amb menys ocupació, més atur i més afectats per ertos. El Govern central ha publicat aquest dimarts les dades del mes de desembre que permeten realitzar un balanç dels efectes de la pandèmia sobre el mercat laboral espanyol. Les xifres mostren que el virus ha liquidat un cicle de recuperació de l’economia espanyola, des de la crisi del 2008. I la tendència és que el pacient millora, però que encara li queda un llarg camí per estar 100% recuperat. Aquestes són les cinc claus de les dades de l’atur i l’ocupació d’aquest 2020.

360.000 llocs de treball menys

El mercat laboral espanyol tanca el 2020 amb 360.105 afiliats a la Seguretat Social menys dels que tenia el desembre del 2019. El cop de la Covid va ser especialment intens després de la declaració de l’estat d’alarma i des d’aleshores cada mes ha anat recuperant part dels llocs de treball perduts. Aquest últim mes de desembre, no obstant, els efectes de la incipient tercera onada s’han deixat notar i el 2021 comença amb incertes expectatives.

 

720.000 aturats més

L’atur ha escalat després de la irrupció del virus fins als 3,88 milions d’aturats. La pitjor xifra en l’últim lustre i que no dona senyals d’anar a la baixa en els pròxims mesos. L’últim any les cues del SEPE han sumat 724.532 nous aturats, una escalada sense precedents en l’última dècada i que recorda les xifres de la bombolla immobiliària. Després de les males dades del desembre, és presumible que al gener la xifra d’aturats continuï a l’alça.

755.000 persones en erto

Els ertos de la Covid han sigut un dels principals responsables que la xifra d’aturats no hagi escalat amb molta més virulència. El desembre del 2020 hi havia a tot Espanya 755.613 treballadors afectats per un erto, la majoria d’ells en empreses dedicades a activitats vinculades amb el turisme. Malgrat que el nombre de treballadors en erto ha augmentat després de les últimes restriccions, la xifra registrada aquest últim desembre és sensiblement inferior als 3,4 milions de treballadors en ertos registrats durant el moment de màxim confinament.

.

L’hostaleria, la gran perjudicada

La pandèmia no ha afectat tots els sectors per igual i l’hostaleria ha sigut una de les activitats més castigades per la incidència del virus. L’últim any aquest tradicional motor de l’economia espanyola ha perdut 243.042 llocs de treball (sobre el milió d’actuals ocupats), xifra que representa una caiguda sense precedents del 19,3%. Altres sectors, com l’agricultura, les activitats de sanejament o les vinculades amb l’Administració han guanyat ocupats en l’últim any.

Catalunya: 75.000 llocs de treball menys i 109.000 aturats més

El 2020 ha sigut especialment dolent per a Catalunya, que ha patit d’una manera més marcada els efectes del coronavirus que la resta d’Espanya. L’ocupació ha caigut en 75.716 treballadors, cosa que representa un descens del 2,2%, tres punts per sobre de la mitjana espanyola. I pitjor parades surten les quatre províncies catalanes en la comparativa de l’atur. I és que a Catalunya l’atur va créixer l’últim any el 28,2%, enfront el 22,9% registrat en tot Espanya.

Temes:

Ocupació Atur